×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Dieuwertje Blok veroordeelt pro-Piet-activisten

Dieuwertje Blok veroordeelt pro-Piet-activisten
19.11.2018 -

Dieuwertje Blok, sinds jaar en dag de presentatrice van het Sinterklaasjournaal, heeft geen goed woord over voor alle pro-Piet-activisten. 'De agressie van sommige volwassenen tegen anti-Pieten-demonstranten is bizar', stelde ze in DWDD. 'Dat is geen voorbeeld voor de kinderen. En de kinderen waar ze het voor doen, vinden een andere Piet geen probleem.'


Op diverse plekken werden het afgelopen weekend anti-Piet-activisten belaagd door woedende pro-Piet'ers. In Eindhoven scandeerden tientallen mensen racistische teksten en leuzen. De politie is tegen deze groep mensen een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Dieuwertje Blok vindt dat de pro-Piet-demonstranten zo een slecht voorbeeld geven aan hun eigen kinderen. 'Je laat kindjes zien dat je mensen die een andere mening dan jij hebben, heel agressief moet benaderen.' De presentatrice betwijfelt of de kinderen bij een Sinterklaasintocht iets meekrijgen van de vreedzaam protesterende anti-Piet-activisten. 'Kinderen krijgen daar niets van mee. Die lezen die borden toch niet, die zijn daar op dat moment helemaal niet mee bezig.'

Volgens Blok is de verandering van Zwarte Piet onomkeerbaar. 'Hoe vervelend sommige mensen het ook vinden. Ik kan me niet voorstellen dat deze beweging niet meer doorgaat.' Ze bepleit de komende tijd vooral veel dialogen tussen de voor- en tegenstanders. In het Sinterklaasjournaal waren dit jaar vrijwel alle pieten ‘roetveegkleurig’.