Diederik van Vleuten wint theaterprijs

Cabaretier Diederik van Vleuten heeft de Prijs van de Kritiek 2013 ontvangen. De prijs wordt uitgereikt door de Nederlandse theatercritici aan een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland.

Van Vleuten kreeg het beeldje overhandigd in de Goudse Schouwburg, na afloop van zijn theatervoorstelling Buiten Schot. Volgens de jury is de cabaretier "al vele jaren een vaste waarde op de Nederlandse podia". Tussen 1997 en 2009 vormde de cabaretier samen met Erik van Muiswinkel een duo dat tot de absolute cabarettop van Nederland behoorde, dankzij de taalvirtuositeit, de muzikaliteit en de slimme manier waarop de actualiteit werd becommentarieerd.

Nadat het tweetal uit elkaar ging "hervond Van Vleuten op een grandioze wijze zijn eigen theaterpersoonlijkheid", aldus de jury. Met zijn soloprogramma Daar werd wat groots verricht creëerde hij zelfs een compleet nieuw theatergenre. Hij vertelt hierin op lichtvoetige en hoogstpersoonlijke wijze een les over de Nederlandse koloniale geschiedenis in het algemeen. In Buiten Schot, zijn tweede solo, zet hij die lijn voort. Ditmaal richt hij de spotlights op de Eerste Wereldoorlog.

De Prijs van de Kritiek wordt al sinds 1967 uitgereikt. Eerder winnaars waren onder anderen Theo Maassen, Introdans, Koos Terpstra en MLab.