De zege van Anouk

Ze kwam, zag en overwon. Nou ja, ze won niet, maar de eigenwijze Anouk zorgde er wel voor dat Nederland eindelijk weer eens in de finale van het Eurovisiesongfestival stond. En dat was winst. In de serie terugblikken op 2013: de zege van Anouk.

Anouk begint 2013 met een belangrijke opdracht: het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö glans geven voor Nederland. In januari wordt bekend dat de zangeres op 14 mei in de eerste halve finale staat. Daarin moet ze het opnemen tegen onder meer Denemarken, België, Rusland, Ierland en de Oekraïne.

Een maand later onthult haar Zweedse producer met welk nummer de Haagse de strijd aangaat: Birds. Anouk presenteert het nummer in maart. De zangeres die bekendstaat om haar eigengereidheid maakt diezelfde maand duidelijk dat ze niet van plan is helemaal mee te gaan in het songfestivalcircus. “Ik heb gevraagd wat er echt moet gebeuren. Nou, die dingen wil ik wel doen. Maar alle dingen on the side, zoals feestjes, wil ik niet doen.”

Ze behaalt meteen succes met Birds. Het nummer komt binnen op de eerste plaats in de Mega Top 50. Het is voor het eerst dat een Nederlandse inzending van het Eurovisiesongfestival de top bereikt. Het is de tweede nummer-1-hit van Anouk in de hitlijst, na Three Days In A Row uit 2009.

Terwijl ze scoort in de Nederlandse hitlijsten maakt de organisatie van het liedjesfestijn bekend dat Anouk als achtste mag aantreden in de halve finale. Kleine domper: twee derde van de Nederlandse homo's is niet te spreken over de Nederlandse inzending. Dat blijkt eind maart uit een enquête onder bezoekers van Gay.nl, de grootste homowebsite van Nederland.

Anouk trekt zich niets aan van mensen die haar nummer niet geschikt vinden of het raar vinden dat de stoere Haagse meedoet. Ze zegt in een landelijke ochtendkrant: “Hoe meer mensen tegen me zeiden 'Dat moet je niet doen’, hoe meer zin ik erin had.” En in het AD vertelt ze nog maar eens dat ze zich niet gaat aanpassen. “Ik ga ook geen kippendansje doen in een glitterjurk in regenspetters. Ik ga staan, plug in en hoop dat ik in tune zing.”

Even lijkt het erop dat Anouk niet eens in staat is om te staan tijdens de halve finale. Tijdens een potje bowlen in Malmö loopt ze enkele dagen voordat ze moet aantreden een beenblessure op. Ze laat de openingsceremonie dan ook schieten. De TROS laat weten dat het optreden tijdens de halve finale niet in gevaar komt.

Ze staat er en hoe! Anouk weet een plekje te bemachtigen in de finale. Daarmee doet Nederland voor het eerst in negen jaar weer mee aan de eindstrijd van het muziekfeest. Ze zorgt opnieuw voor een record. Ruim 3,7 miljoen Nederlanders zien hoe zij die dinsdagavond met Birds de finale van het Eurovisiesongfestival bereikt, een record voor een halve finale van het festijn.

Die zaterdag 18 mei treedt ze als 13e kandidaat op. Anouk ziet de winst naar Denemarken gaan, maar belandt wel in de top 10. Met 114 punten eindigt ze op plek negen, de beste Nederlandse prestatie in jaren. Anouk heeft haar eigen winst: Birds staat wederom in de hitlijsten en ze heeft heel Europa laten zien wie ze is. En daarvoor hoefde ze alleen maar zichzelf te blijven.