Daan Schuurmans in 3 bioscoopfilms tegelijk

Goed nieuws voor liefhebbers van Daan Schuurmans. Kort na de goed bezochte film Het Diner komen binnenkort nog twee films uit waarin de acteur een hoofdrol speelt. Dat betekent dat bioscoopbezoekers in december uit drie films kunnen kiezen met Daan Schuurmans in de cast.

In de kerstfilm Finn van Frans Weisz, vanaf 11 december in de bioscoop, speelt Schuurmans de rol van de vader van het jongetje Finn. Het jochie wil graag muziek maken, maar moet van zijn vader voetballen.

In de romantische komedie Mannenharten, vanaf donderdag 28 november in de bioscoop, speelt Schuurmans de rol van Tim, een succesvolle reclamejongen die stapels werk heeft en nauwelijks toekomt aan het voorbereiden van zijn huwelijk met zijn jeugdliefde Laura, een rol van Hadewych Minis.

Drie genres

Daan Schuurmans: "Drie totaal verschillende films. Een thriller, een romantische komedie en een familiefilm. Voor mij als acteur was het heel leuk om drie genres achter elkaar te spelen, echt totaal verschillende rollen. Mannenharten en Het Diner zijn min of meer door elkaar heen opgenomen. En Finn afgelopen voorjaar.’’

Kort na de opnames van Mannenharten beviel Daans echtgenote Bracha van Doesburgh van hun dochtertje. Daan: "Mijn vrouw was hoogzwanger en Hadewych vertelde maar hoe leuk het was om een kind te hebben. Dat er elke dag dat je thuiskomt een cadeautje op je wacht. En dat is waar gebleken, ze had gelijk. De laatste draaidagen waren twee weken voor de uitgerekende datum, dus dat was wel spannend."

Klik

Hadewych Minis en Daan Schuurmans hadden nog nooit eerder met elkaar gespeeld. Hadewych: "Ik vond het heel leuk om met Daan te spelen, we hadden een goede klik." Ze noemt de samenwerking voor herhaling vatbaar. "Ik wist wel dat Daan een hele goede acteur is, maar je weet nooit of je een bepaalde chemie hebt met iemand. We hadden ontzettend veel lol en dat maakt het ook gewoon veel leuker om te filmen. We willen dolgraag opnieuw met elkaar werken. We hopen dat het op ons pad komt."

Hadewych speelt in Mannenharten de rol van aanstaande bruid Laura: "Zij is een beetje een ingedut iemand geworden. Ze zijn vanaf de middelbare school al samen en zij heeft nooit iemand anders gehad." Daan: "Ze hebben alles perfect voor elkaar, zo op het eerste gezicht. Goede banen, veel geld en een mooi huis. Maar al het avontuur is uit hun relatie, ze zijn uitgeblust. Voor Tim wordt de lokroep van de vrouwen te groot."

Verhaallijn

Daan prijst het spel van Hadewych, die haar filmrol een diepere laag meegaf. "Je speelt het mooi. Je komt er langzaam achter en dan ben je niet alleen boos, maar je begrijpt het ook ergens", complimenteert Daan zijn tegenspeelster. Hadewych: "Dat vind ik ook wel tof van die verhaallijn, dat het niet zo zwart-wit is. Dat er niet alleen boosheid, maar ook begrip is. Dat is eigenlijk echte liefde, toch? Dat je dan iemand alle geluk van de wereld gunt en diegene laat gaan."

Alle karakters in de mozaïekvertelling maken een ontwikkeling door, legt Daan uit. "Klein en groot, maar er gebeurt iets met ze. Ze zijn anders aan het einde van de film dan aan het begin en dat is natuurlijk het kenmerk van een goed verhaal." Over zijn eigen personage zegt Daan: "Tim is iemand die uit een harnas moet breken, uit zijn gouden kooi moet zien te ontsnappen en alles overboord moet gooien, kapotmaken. Hij komt erachter dat alles perfect lijkt, maar dat zijn mannenhart niet meer klopt."

Andere rollen in de film Mannenharten zijn weggelegd voor Barry Atsma, Jeroen Spitzenberger en Teun Kuilboer.