Vandaag Inside Na Ophef Rondom Derksen Terug Op Televisie

Celstraffen tot 8 jaar voor reeks overvallen op BN’ers

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag celstraffen tot acht jaar opgelegd aan de verdachten van een reeks gewelddadige overvallen, waaronder die op YouTube-ster Nikkie de Jager en een mislukte overval op voetbalanalist René van der Gijp. Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen tot tien jaar geëist.

De mannen pleegden in wisselende samenstelling vier overvallen en drie inbraken in 2020. De overvallers sloegen toe in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden.

De acht verdachten van 21 tot en met 33 jaar uit Rotterdam en Ridderkerk vormden volgens de rechtbank niet samen een criminele organisatie, waar het Openbaar Ministerie wel van overtuigd was. De rechtbank oordeelde echter dat niet kan worden vastgesteld dat sprake was van een samenwerkingsverband en sprak alle acht daarvan vrij.

Overval

Nikkie de Jager en haar verloofde werden op 8 augustus 2020 slachtoffer van een gewapende overval bij hun thuis. De make-upartieste en haar verloofde werden die middag vastgebonden met ducttape, tiewraps en touwen. De buit bestond uit waardevolle sieraden en een Louis Vuitton-tas.

Rotterdammer Eddie N. (25), van wie DNA is teruggevonden in de woning van de influencer, krijgt na een strafeis van acht jaar een celstraf van 5,5 jaar opgelegd. Hamza T. (23), wiens auto bij het misdrijf is gebruikt, krijgt zeven jaar cel, lager aan de strafeis van tien jaar. De 33-jarige Said O. werd vrijgesproken van deze gewapende overval, omdat op basis van zijn telefoongegevens niet bewezen kan worden dat hij tijdens de overval in de woonplaats van De Jager was.

Veroordeeld

De 21-jarige Younes S. uit Ridderkerk is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar, een jaar meer dan geëist. Hij was onder andere betrokken bij de mislukte overval op René van der Gijp, waarbij met slaghamers is ingeslagen op zijn gepantserde autoruiten op de oprit van zijn huis in Dordrecht. De bedoeling daarvan was vermoedelijk hem van zijn Rolex te beroven.

De veroordeling van S., die acht maanden in voorarrest heeft gezeten, is onder meer gebaseerd op telecomgegevens. Hij had 95 notities in zijn telefoon van kentekens, adressen en horloges. Volgens de rechtbank straalde zijn telefoon op de avond van het misdrijf aan op een zendmast in de buurt van Dordrecht, samen met een telefoon van een man die reeds is veroordeeld voor medeplichtigheid.

Aan de overige verdachten zijn celstraffen opgelegd van 1 jaar, 2,5 jaar, 3 en twee keer 4 jaar.