Celstraf voor stalker Wendy van Dijk

De 49-jarige Alfons N. heeft 8 maanden celstraf gekregen voor onder meer stalken en bedreigen van presentatrice Wendy van Dijk. De rechtbank in Amsterdam kwam donderdag tot een ander oordeel dan in 2007, toen ook al uitspraak werd gedaan in dezelfde zaak.

Het proces moest echter opnieuw, vanwege een administratieve fout van de rechtbank. N. werd destijds vrijgesproken van stalking van Van Dijk, maar toen kreeg wel 12 maanden cel voor bedreiging van zijn ex-vriendin en politiemensen. Daarvoor is hij nu weer veroordeeld. Hij hoeft echter niet meer de cel in, omdat hij al 17 maanden in voorarrest heeft doorgebracht.
Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat N. 16 maanden de cel in ging. De strafeis week eveneens af van de vorige, toen vroeg justitie tbs. N. heeft zich de afgelopen jaren niet schuldig gemaakt aan vergelijkbare ernstige misdrijven.
De man stuurde Van Dijk meerdere e-mails en liet berichten achter op haar website. De toon hiervan werd steeds dreigender tegenover haar en haar zoon. Zo schreef hij dat 'alles de pleuris mag krijgen, als ik Sem maar heb' en 'het liefste pak ik jullie. Sleep jullie naar de auto. Hup ma en jij erin, snel Sem bij me en van achter de achterbank: rijden maar!'. De presentatrice deed hierop aangifte en liet een alarm in huis aanbrengen. Ook durfde ze niet meer alleen met haar zoon over straat.
Volgens N. zijn delen van de berichten niet door hem geschreven. Over andere passages zei hij dat hij het niet zo had bedoeld. Zijn advocate verklaarde dat hij Van Dijk niet wilde ontvoeren, maar juist een gezinnetje met haar stichten.
De rechtbank hield bij het bepalen van de straf rekening met het tijdsverloop en het feit dat de man op het moment van zijn daden sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Desondanks heeft zijn handelen een 'enorme impact' gehad op de slachtoffers, stelde de rechter.