Celstraf voor Emile Ratelband?

Wordt positiviteitsgoeroe Emile Ratelband veroordeeld of niet voor een poging tot brandstichting in zijn huis in het Gelderse Huissen? Het antwoord op die vraag hoort hij maandag; dan doet de rechter in hoger beroep uitspraak.

Tegen Emile Ratelband is in juni in hoger beroep twaalf maanden celstraf geëist waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ratelband was eerder vrijgesproken, de rechtbank achtte toen niet bewezen dat hij actief betrokken is geweest bij een poging zijn woning in Huissen in brand te steken. Hij zou daarvoor een financieel motief hebben gehad. Het OM ging in beroep tegen de vrijspraak.

Ratelband staat terecht in de megazaak Yellowstone, waarin de rode draad oplichting en fraude is. Rob Z. wordt door het OM gezien als de spil in die zaak. Tegen hem is twintig jaar cel geëist. Daartoe was hij in eerste aanleg al veroordeeld.

De schakel tussen Rob Z. en Ratelband is voormalig Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg, eveneens verdachte in Yellowstone. Scharrenberg is met beide mannen bevriend. Hij zou de opdracht van Ratelband hebben doorgegeven aan Z. Tegen de journalist is in hoger beroep twaalf maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk.