Catherine Deneuve 70 jaar

Catherine Deneuve wordt vandaag 70 jaar. De 'ijskoningin' van de Franse cinema piekert er echter nog niet over om met pensioen te gaan. Ze heeft verschillende projecten in de planning staan, en haar nieuwste film Elle s'En Va gaat volgende week in Nederland draaien.

 

Deneuve is daarmee, net als bijvoorbeeld Judi Dench of Helen Mirren, een van de belangrijke boegbeelden van haar generatie geworden, die nog steeds weet te imponeren met hoofdrollen in grote en veelgeprezen filmproducties. Er is in bioscopen ook steeds meer vraag naar films over oudere personages omdat de groeiende groep vijftigplussers de afgelopen jaren steeds beter de theaters weet te vinden.

Deneuve was de afgelopen halve eeuw in meer dan honderd films te zien, en won vele tientallen prijzen. Zij brak in de jaren zestig door met het spelen van mysterieuze schoonheden, zoals in klassiekers als Repulsion en Belle De Jour. Haar laatste grote optreden in het openbaar was eerder dit jaar tijdens het Filmfestival van Berlijn, waar Elle s'En Va in première ging. Ze beklemtoonde daar dat ’ouder worden voor geen enkele vrouw leuk is, en al helemaal niet voor actrices. Maar we moeten er vooral geen obsessie van gaan maken.’

Ook Elle s'En Va gaat trouwens over dit thema. Deneuve speelt in de film een zestiger die op een dag beseft dat het leven meer voor haar in petto moet hebben dan haar leven als serveerster in een restaurant. Daarom besluit ze in de auto te stappen en een reis door Frankrijk te gaan maken.