Carice van Houten wint Rembrandt Award

De in 2007 tot 'beste Nederlandse actrice aller tijden' verkozen Carice van Houten, is wederom in de prijzen gevallen. Ditmaal tijdens de jaarlijkse uitreikingen van de Rembrandt Awards. De actrice won een prijs voor beste actrice met haar vertolking van Kiki in Alles is liefde. Deze hitkomedie werd daarbij ook nog uitgeroepen tot de Beste Nederlandse film van 2007.

“Ik ben er heel erg blij mee. Oh ik ben hier zo slecht in. Het blijft een eng moment”, aldus winnares Carice, terwijl ze maandag haar prijs in ontvangst nam. “Bedankt publiek, bedankt Alles is liefde en liefde overwint alles, want het gaat niet om prijzen, als je maar lief hebt”,  concludeerde de 32-jarige van Houten met haar alweer tweede Rembrandt Award in de hand.

Vorig jaar won van Houten ook al een Rembrand voor haar rol in de film Zwartboek, maar wie ze dacht dat dit jaar zou gaan winnen kon de tengere actrice van tevoren niet zeggen “Ze hebben allemaal hun kwaliteiten, ik ga niet kiezen dat vind ik moeilijk”, vertelt Carice aan Weekend. Niet iedereen vond het moeilijk om te kiezen wie er met het beeldje vandoor zou gaan. Volgens Thomas Acda is zijn Alles is liefde collega Carice “een fenomeen. Zij gaat zo groot worden, internationaal ook, omdat je van haar houdt”, aldus de acteur, cabaretier en zanger van eigen bodem. Niet de minste woorden.

De Rembrandt Awards is een Nederlandse publieksprijs, die door René Mioch in het leven werd geroepen om ook het filmkijkende publiek een kans te geven hun waardering te uiten voor de films die zij de moeite waard vonden. De uitreiking hiervan is sinds 2007 weer in ere hersteld. Volgens winnares Carice is dit een goede zaak. “De glamour komt een beetje terug en je ziet weer dat je er iets voor moet doen om een prijs te winnen”, vertelt zij hierover. “Dat het aandacht krijgt, dat er mooie dingen worden gemaakt dat vind ik wel belangrijk, maar de prijs….het is maar een prijs” , antwoord de actrice op de vraag of dit soort prijzen belangrijk zijn voor de Nederlandse filmindustrie.