Carice van Houten vlucht in fantasiewereld

Suzy Q, de debuutfilm van actrice Carice van Houten en regisseur Martin Koolhoven, is volgende week voor het eerst in lange tijd weer voor het publiek te zien. Digitaal themakanaal Cultura vertoont de tragikomedie op 2 december ter gelegenheid van de Week van de Europese Film.

Suzy Q kwam in 1999 uit en was de eerste speelfilm voor vrijwel iedereen die aan het project meewerkte. Het verhaal, gebaseerd op de jeugdherinneringen van scenariste Frouke Fokkema, geeft een weinig rooskleurig beeld van een gezin in de jaren zestig. Vader (Jack Wouterse) voelt zich nutteloos en reageert zich af op de kinderen terwijl moeder (Linda van Dyck) probeert de schijn van optimisme op te houden. Broer Zwier (Roeland Fernhout) zet zich steeds meer tegen zijn ouders af, terwijl dochter Suzy (Carice van Houten) vlucht in een fantasiewereld. Deze lijkt werkelijkheid te worden als zij op een hotelkamer belandt met Mick Jagger en Marianne Faithfull.

De kritieken op de voor televisie gemaakte film waren lovend en het buitenland toonde serieuze interesse. Maar door problemen met rechten van de muziek van onder meer The Rolling Stones en Jimi Hendrix die in de film zit, bleef een bioscooprelease in binnen- en buitenland uit. Ook mocht Suzy Q nooit op video of dvd worden uitgebracht.

De film wordt nog slechts sporadisch op televisie vertoond. Martin Koolhoven laat weten zeer verheugd te zijn dat Suzy Q eindelijk weer eens te zien is. 'Volgens mij is het vele jaren geleden dat hij is uitgezonden', vertelt hij. 'En het is toch een stukje Nederlandse filmgeschiedenis. Het was niet alleen de eerste film van een hele generatie grote acteurs zoals Carice, Michiel Huisman en Halina Reijn. Maar datzelfde geldt voor mensen achter de schermen die inmiddels hun sporen in dit vak ruimschoots hebben verdiend.'