‘Buckingham Palace staat op instorten’

Het paleis van de Britse koningin Elizabeth staat op instorten. Dat werd deze week onthuld door Sir Alan Reed, hoofd van de Kroonraad, die de queen helpt met haar boekhouding. Zo beschrijft de Engelse krant Express.

Het onderhoud aan Buckingham Palace en Windsor Castle zou zo achterstallig zijn dat bijvoorbeeld sommige daken al niet meer te repareren zijn. Het jarenlange ontbreken van investeringen in deze en andere gebouwen van de koninklijke familie heeft de kosten voor herstelwerkzaamheden doen oplopen tot in de miljoenen ponden.

In 1953 kreeg het paleis een opfrisbeurt voor de kroning van de koningin, maar toen werden niet alle delen meegenomen. Een grote renovatie werd voor het laatst in 1913 uitgevoerd.

Het gebouw heeft 775 kamers, inclusief 78 badkamers en 92 kantoren. Het zou zelfs zo erg zijn dat het personeel emmers moet plaatsen om het regenwater op te vangen dat door het dak lekt. Ook zouden stukken pleisterwerk naar beneden komen. In zowel Buckingham Palace en Windsor Castle zou ook nog eens asbest zitten. Het zou 20 jaar kosten om alles te verwijderen.

De bewoonde koninklijke paleizen zijn geen eigendom van de koningin maar in handen van een nationaal fonds. De onderhoudskosten vallen ten deel aan de overheid, die de koningin voorziet van een jaarlijkse bijdrage. De afgelopen jaren heeft ze collectanten op pad gestuurd om geld op te halen voor de reparatiekosten, maar regelmatig keerden die met lege handen terug.