×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Borgman niet verder in race om Oscars

20.12.2013 -

De Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film, Borgman, komt niet in aanmerking voor de prestigieuze filmprijs. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakte vrijdag in Los Angeles de negen films bekend waaruit half januari de vijf genomineerden worden gekozen.


Borgman vertelt over een mysterieuze vreemdeling die op een dag aanbelt bij een luxe villa, met alle gevolgen van dien voor de bewoners. De zwarte komedie is gemaakt door regisseur Alex van Warmerdam.

Op de zogenoemde shortlist prijkt wel de filmtitel Omar van de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad. De film werd ingezonden door Palestina. Abu-Assad werd al eens genomineerd voor een Oscar met zijn film Paradise Now.

Omar ging eerder dit jaar in première op het festival van Cannes en kreeg er de speciale juryprijs in het Certain Regard-programma. De dramathriller draait om de Palestijnse bakker Omar die samen met vrienden een aanslag pleegt op een soldaat. Kort daarna wordt hij gearresteerd door de Israëlische politie die hem probeert te rekruteren. Maar hoe wist de Israëlische politie eigenlijk van zijn betrokkenheid?

Naast Omar dingt ook het Belgische The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen mee naar een nominatie. Films uit Bosnië en Herzegovina, Cambodja, Denemarken, Duitsland, Hongkong, Hongarije en Italië maken eveneens nog kans op de Oscar.