Borgman beste film

De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste film gewonnen. De jury verkoos de film, die vertelt over een mysterieuze vreemdeling die het leven van een rijk gezin volledig ontwricht, boven andere genomineerden Wolf en Boven was het stil.

De jury prees Borgman, die eerder dit jaar in première ging op het Festival van Cannes, als "onheilspellend, grimmig, humoristisch, compromisloos, authentiek, en cliché-overstijgend. De radicale brutaliteit van de regisseur verrast en ontregelt." Regisseur Alex van Warmerdam was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, omdat hij in Spanje aan een nieuw project werkt. Het beeldje werd daarom in ontvangst genomen door zijn broer en vaste producent Marc.

Toch gaat het te ver om Borgman de grote winnaar van de avond te noemen. Net als concurrenten Wolf en De Marathon won de film uiteindelijk drie prijzen. Behalve voor beste film werd Borgman ook beloond voor beste actrice (Hadewych Minis) en beste scenario (Alex van Warmerdam). Kickboksdrama Wolf verzilverde drie van de acht nominaties en kreeg de beeldjes voor beste acteur (Marwan Kenzari), beste regie (Jim Taihuttu) en beste production design.

De Marathon moest genoegen nemen met drie minder belangrijke prijzen. De hit over vier monteurs die de marathon van Rotterdam moeten lopen om hun garage van de financiële ondergang te redden kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol (Georgina Verbaan), de Publieksprijs en de Prijs van de Nederlandse Filmcritici.

Alle andere winnaars moesten genoegen nemen met slechts één prijs. Zo kreeg Boven is het stil de prijs voor beste montage, won Alles is Familie het Kalf voor beste mannelijke bijrol (Jacob Derwig) en ontving actrice Monic Hendrickx haar vierde Kalf voor de hoofdrol als maffiamoeder in hitserie Penoza. Het was een vreemde uitreiking omdat vijf winnaars niet aanwezig waren. Acteurs Verbaan, Kenzari en Derwig en regisseur Van Warmerdam zijn in het buitenland aan het werk, Jim Taihuttu moest optreden met zijn band.