BN’ers zeggen Rita Reys vaarwel

Familie, vrienden, bekenden en fans zijn maandag bijeen in de H. Johannes de Doperkerk in Breukelen voor het afscheid van Rita Reys. Rond het middaguur begon in het gebedshuis de dienst om de vorige week overleden wereldberoemde jazz-zangeres te herdenken.

Al voor 11.00 uur stonden de eerste belangstellenden te wachten voor de kerk. Even na 12.00 uur kwam de kist met het lichaam van Reys per koets aan. Haar naaste familie begeleidde de koets naar de kerk. In de volle zaal, die ruimte biedt aan 650 mensen, hangen op verschillende plekken tv-schermen waarop de dienst is te volgen.

Hans van Willigenburg leidt de afscheidsdienst, en onder andere Reys' dochter Leila spreekt. Onder de aanwezigen zijn Frans Molenaar, Joop Braakhekke, jazz-zangeres Lils Mackintosh, Henk van der Meijden, Chiel van Praag en Mathilde Santing. Tijdens de muzikale dienst speelt de vaste begeleidingsband van Reys en is de zangeres zingend te horen op geluids- en video-opnamen van een van haar concerten. Reys wordt na afloop in besloten kring gecremeerd.

Europe's First Lady of Jazz werd 88 jaar oud en stond in haar leven maar liefst 70 jaar lang op het podium. Ze speelde met de groten der aarde en maakte tientallen albums.