BN’ers in actie na aanval op homostel uit Arnhem

Journaliste en presentatrice Barbara Barend heeft opgeroepen de komende week foto’s te plaatsen op sociale media waarop twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen. Zij reageert hiermee op het geweldsincident tegen twee homoseksuele mannen die zondag in Arnhem werden aangevallen met een betonschaar omdat ze hand in hand liepen. Voor de actie worden de hashtags #handinhand en #allemannenhandinhand gebruikt.

Het initiatief komt voort uit een eerdere oproep aan alle mannen om de komende week demonstratief hand in hand te gaan lopen. 'Ik kreeg zo enorm veel reacties, waaronder de suggestie van Daan Verhoeven, een docent uit Eindhoven', vertelt ze. 'Die stelde voor er een foto-actie van te maken.' Onder meer D66-leider Alexander Pechtold gaf maandag direct gehoor aan de oproep en kwam hand in hand met zijn mede-onderhandelaar Wouter Koolmees aan bij de formatiegesprekken op het Binnenhof.

Het incident in Arnhem leidde tot veel reacties van afschuw. 'Het is overal ter wereld bizar dat twee mannen of twee vrouwen niet in hand kunnen lopen', stelt Barend. 'Maar zeker hier in Nederland anno 2017. Mijn vrouw vindt het ook niet prettig.' Met de ludieke actie wil de presentatrice aandacht vragen voor deze situatie.

Docenten en ouders
Zij denkt dat de basis van het probleem moet worden aangepakt door ouders en door docenten. 'Als ik vroeger het woord mietje gebruikte, dan greep mijn moeder in en legde uit dat het een scheldwoord was dat we niet gebruiken. Maar dat is iets dat tegenwoordig nooit meer lijkt te gebeuren: kinderen roepen elkaar te pas en te onpas mietje en homo toe. Laat alsjeblieft aan onze kinderen zien dat homoseksualiteit bestaat en dat het de normaalste zaak van de wereld is.'

Homobelangenorganisatie COC heeft de onderhandelaars opgeroepen ook met het nieuwe kabinet heel actief aandacht te schenken aan de aanpak van dit soort incidenten. In Arnhem staat zaterdag een protestbijeenkomst gepland om solidariteit te betuigen aan de homogemeenschap.

 

Alle mannen hand in hand.. moet kunnen in dit land! #allemannenhandinhand #watnee #heerlijk #ja

Een bericht gedeeld door TYGO GERNANDT (@tygo_gernandt) op

#allemannenhandinhand

Een bericht gedeeld door Lodewijk Asscher (@lodewijkasscher) op