Biografie over jonge Claus op komst

Er is een biografie op komst van een jonge Claus, de in 2002 overleden echtgenoot van prinses Beatrix. De schrijvers, Bas Blokker en Jutta Chorus, gaan het levensverhaal opschrijven van de Claus van vóór de verloving met Beatrix in 1965.

 

''Het verleden van Claus en zijn familie zijn vrijwel onbeschreven en dat staat een afgewogen beeld van zijn persoon in de weg'', liet uitgeverij Atlas Contact dinsdag weten. De reeds verschenen boeken die aan Claus zijn gewijd, gaan volgens de uitgever vooral over de prins-gemaal.

In de biografie gaan Blokker en Chorus op zoek naar ''het kind dat opgroeide in Afrika en Hitler-Duitsland, naar de soldaat die in Italië de gruwelen van de oorlog zag en naar de jonge diplomaat die de wereld wilde verbeteren. Hoe leefde hij? Wie stonden hem na? Waar kwamen zijn hoge normen en sterke sociale bewustzijn vandaan? En de depressies die hem later zouden teisteren?''

Voorjaar van 2018

Blokker en Chorus maken het portret aan de hand van archiefonderzoek, interviews en reportages. Ze volgen zijn sporen van Duitsland en Tanzania tot in de Dominicaanse Republiek. De biografie moet in het voorjaar van 2018 gereed zijn. Het boek heeft de voorlopige titel De Jonge Claus – Een Duitse Geschiedenis.

Jutta Chorus schreef vorig jaar een portret van Beatrix als koningin.