Billy wil Utopiaan van het jaar worden

Omringd door camera's proberen vijftien Utopianen op een afgebakend terrein in Laren al bijna vier jaar lang een ideale samenleving op te bouwen. Maandag zendt SBS6 de duizendste aflevering uit van het langstlopende realityprogramma.

Billy Bakker (35) was een van de eerste inwoners. Ze arriveerde op oudejaarsdag 2013. ''Ik dacht tijdens de audities nog dat we naar een warm oord zouden gaan om een nieuwe samenleving op te bouwen'', vertelt Billy. ''De loods waar we in kwamen was helemaal leeg. Het terrein lag braak. We konden niet douchen. Wassen deden we met koud water en ons toilet stond buiten in de natuur."

Inmiddels zijn de voorzieningen in Utopia flink verbeterd, maar het doel van de Utopianen is nog steeds hetzelfde, zegt Billy. "Alles is een experiment. Wij willen proberen niet hetzelfde te doen als de buitenwereld. Dat is niet altijd gemakkelijk. Het levert interessante discussies op. We willen een voorbeeld zijn voor de kijkers, dat je dingen anders kunt organiseren."

Billy kent als geen ander de beperkingen in Utopia. ''Als wij discussiëren moeten we het direct oplossen. We hebben hier niet de ruimte om weg te lopen en de auto even te pakken. Het terrein is afgebakend en blijkt dan ineens heel klein. Bij een conflict is moet je het uitpraten. We moeten het elke dag met elkaar zien te rooien. Dat lijkt me heel leerzaam om naar te kijken."

Utopia staat dagelijks in de lijst van de 25 best bekeken programma's. Billy heeft wel een vermoeden hoe dat komt. ''Ik denk dat het programma zo populair is omdat het echte mensen zijn met echte emoties. Er zit altijd wel iemand tussen met wie de kijker zich kan identificeren. De gebeurtenissen hier kan ook thuis discussies opleveren'', zegt ze.

Utopia kan ook verslavend werken. Billy: ''Van bezoekers die hier langskomen hoor ik dat ze het programma heel gezellig vinden. Het is een heel sociaal gebeuren en werkt goed tegen eenzaamheid. Het doet best veel met mensen. De bewoners hebben daar nauwelijks weet van. We zijn niet zo bezig met het tv-programma. Wij zijn meer bezig met het eerlijk verdelen van de financiën, proberen geld te verdienen zonder de buitenwereld te kopiëren."

Billy kreeg in de begintijd van Utopia meteen een relatie met mede-inwoner Ruud. Ze vertrok in oktober 2014 nadat haar geliefde na een verblijf van tien maanden was weggestemd. Hun relatie strandde in de buitenwereld. Ruud stond in mei vorig jaar opnieuw voor de poort en ook Billy maakte vorig jaar zomer haar rentree. ''Dat was echt een heel bijzonder moment. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik nog niet klaar was in Utopia. Ik heb er echt van genoten dat ik terug mocht komen. Ik was euforisch."

Thuisfront

Billy heeft nu geen contact meer met Ruud, die eind vorig jaar opnieuw Utopia heeft verlaten. ''Eens per maand heb ik contact via de post met het thuisfront, mijn familie. Ze zien me veranderen op een positieve manier en ze zijn trots op me. Dat houdt me op de been."

Billy voelt zich nog altijd thuis in Utopia. "Mijn volgende doel is Utopiaan van het jaar te worden. Na drie mannelijke winnaars is het tijd voor een vrouw. Ik vind de toekomst van mijn verblijf in Utopia niet uitzichtloos of diffuus. Ik vind het fijn om op deze manier in het leven te staan. Ik krijg deze kans maar één keer in mijn leven."

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen