Beste acteur en actrice: Hadewych Minis en Marwan Kenzari

Hadewych Minis en Marwan Kenzari hebben vrijdagavond op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren voor beste acteur en actrice gewonnen. Minis kreeg de prijs voor haar rol in de zwarte komedie Borgman, waarin zij een rijke huisvrouw speelt die onder invloed van een mysterieuze zwerver komt die op een dag bij haar huis aanbelt. Kenzari won het beeldje voor zijn hoofdrol in Wolf, over een jonge Marokkaan die hoopt zich dankzij een carrière in het kickboksen een weg uit een achterstandsbuurt te vechten.

Minis was verreweg favoriet voor het Kalf voor beste actrice. De 36-jarige actrice nam de prijs zelf in ontvangst – een zeldzaamheid tijdens de ceremonie waar talloze grote winnaars schitterden door afwezigheid. De jury stelde dat Minis "bij alles wat zij speelt in elk detail, in elk gebaar een extra laag weet aan te brengen. Het lijkt zo simpel wat ze doet, maar ze kruipt onder je huid."

Kenzari had als voornaamste concurrent Stefan de Walle, de hoofdrolspeler uit De Marathon. De 30-jarige Kenzari was niet bij de uitreiking aanwezig, omdat hij met Toneelgroep Amsterdam op tournee is in Rusland. De jury stelde dat 'deze acteur de duistere vicieuze cirkel van emoties waaraan hij ten onder gaat volledig beheerst'. Marwan nam het beeldje via Skype in ontvangst.

De prijs voor beste regie ging naar Jim Taihuttu, de regisseur van Wolf. Ook hij was niet aanwezig, omdat hij vrijdagavond moest optreden met zijn band. Het Gouden Kalf werd in ontvangst genomen door Nasrdin Dchar. De jury prees hem als "een groot talent in wiens regie alle disciplines samenkomen. Bij elkaar krijgen zij grotere meerwaarde."