Placeholder

Ben Sombogaart: Vogel was groot theateractrice

Ben Sombogaart, de regisseur van De tweeling, kende Ellen Vogel als 'groot theateractrice, een grande dame'. Vogel, die een rol speelde in De tweeling, overleed woensdag op 93-jarige leeftijd in Amsterdam.

 

"Die mevrouw was niet voor de poes, die wist waar ze het over had. Ik vond het heel spannend om op audiëntie te gaan bij haar thuis, zo voelde het. Ik ben daar op bezoek geweest om haar over te halen voor een rol in De tweeling", vertelt de filmmaker aan BuzzE. Tijdens het gesprek maakte ze volgens Sombogaart een 'waanzinnige indruk'. "Heel bijzonder om te ontdekken hoe die vrouw nog midden in het leven stond, en dat op haar leeftijd. Ik dacht echt: als ik zo oud word, wil ik dat ook graag."

Op de filmset was Vogel volgens Ben een echte 'vakvrouw die heel streng voor zichzelf was, maar ook voor anderen'. "Ze verwachtte dat anderen haar ook de tijd en ruimte gaven om haar werk te doen. Ze was heel toegewijd, en het was heel leuk om te zien hoe ze Thekla Reuten, die de jonge Lotte speelde, tips gaf. Thekla keek ook best tegen haar op."

Volgens Sombogaart was Vogel ook veeleisend. Ze wilde dat de omstandigheden waaronder ze moest werken goed waren. "Haar Duitse tegenspeelster Gudrun Okras was heel ander mens. Zij deed een borreltje met de crew, pafte 's avonds sigaretjes en vergat wel eens haar teksten." Sombogaart moest dan al zijn aandacht aan Gudrun geven. "Dat stoorde Ellen wel eens, dat ik haar maar weinig aandacht kon geven. Dan kwam ze na een opname naar mij toe 'Ben, je hebt niet goed naar mij gekeken, dat was helemaal niets, ik wil het nog een keer doen'. En dat was heel terecht."

Lees ook: Ellen Vogel overleden