Belgische ereprijs voor Bassie en Adriaan

Bas en Aad van Toor hebben zondag op het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievenement Award gekregen. Zij kregen de prijs voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige televisie. Dat heeft distributeur Entertainment One, die volgende maand de Bassie en Adriaan-film in de bioscoop uitbrengt, maandag bekendgemaakt.

Deze 'Ensor', zoals de prijs officieel heet, wordt ook wel de Vlaamse Oscar genoemd. Het beeldje wordt praktisch nooit aan buitenlanders uitgereikt. De enige Nederlander die eerder een Ensor ontving, is actrice Willeke van Ammelrooy.

Bas en Aad van Toor (inmiddels 79 en 72 jaar oud) braken in de jaren zestig door als acrobaten-duo The Crocksons en reisden de hele wereld over met hun beroemde stoelenact. Vervolgens ging ze als Bassie & Adriaan verder en waren 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Onlangs kwam er een grote box uit met alles wat Bas en Aad van Toor ooit voor televisie hebben gemaakt.

Hoewel Bassie en Adriaan niet meer optreden, is hun populariteit nog steeds onverminderd groot. Zo komt er begin oktober een bioscoopfilm uit waarin de beroemde clown en acrobaat het stokje overdragen aan twee talentvolle jonge circusartiesten (Patrick Martens en Janouk Kelderman). Het tweetal moet op zoek naar Bassie en Adriaan als deze zijn ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude serie. De film is vanaf 7 oktober in de bioscopen te zien.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen