Belgisch koningspaar in Luxemburg

Het Belgische koningspaar is maandag in Luxemburg hartelijk ontvangen bij zijn tweede buitenlandse kennismakingsbezoek. Na Nederland begin vorige maand was nu het groothertogdom aan de beurt.

Voor koning Filip en koningin Mathilde is het ook een familiebezoek. Groothertog Henri is een neef van de Belgische koning; Henri’s moeder wijlen groothertogin Joséphine-Charlotte is een zus van Filips vader koning Albert.

De koninklijke visite volgt het patroon van het eerdere kennismakingsbezoek aan Nederland en dat van het Nederlandse koningspaar aan Luxemburg eind mei, met een ontvangst en een lunch in het paleis en ontmoetingen met vertegenwoordigers van regering en parlement. Bij de lunch zijn erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie – een geboren Belgische – aanwezig. Op het programma staat voor Filip en Mathilde ook een ontmoeting met de Belgische gemeenschap in het buurland.

Afscheidsaudiëntie

Het Belgische koningspaar wordt vergezeld door premier Elio Di Rupo en minister van Buitenlandse Zakien Didier Reynders. Voor de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die een aparte lunch heeft met zijn Belgische collega, is het één van zijn laatste officiële handelingen. De sinds 1995 regerende premier wordt woensdag in afscheidsaudiëntie ontvangen door de groothertog, die later die dag een nieuwe regering zal beëdigen.

Di Rupo loopt daarop alvast vooruit door ook een onderhoud te hebben met Junckers beoogde opvolger Xavier Bettel, nu nog burgemeester van de hoofdstad Luxemburg.