België neemt afscheid van Fabiola

De Belgische en Luxemburgse koninklijke families hebben vrijdag aan het begin van de middag in de Onze Lieve Vrouwe-kerk van Laken, om de hoek van het paleis van Laken, afscheid genomen van koningin Fabiola. Terwijl de kist met haar stoffelijk overschot naar de grafkelder van de kerk werd gebracht, verliet de familie de kerk voor een ontvangst en lunch op het paleis.

Daar wachtten ook de buitenlandse koninklijke gasten die de uitvaartdienst ’s morgens in de kathedraal van Brussel hadden bijgewoond. Tijdens de korte plechtigheid in de parochiekerk van Fabiola – kasteel Stuyvenberg waar ze tot haar overlijden woonde bevindt zich op het uitgestrekte terrein van het paleis van Laken – brachten twee medewerkers van de koningin een persoonlijk eerbetoon.

Ze haalden persoonlijke herinneringen op aan Fabiola, die alles ‘fenomenaal’ vond. "Voor ons was u fenomenaal. We zijn o zo dankbaar dat we voor u hebben mogen werken", werd gezegd. Daarna werd de kist gezegend en bewierookt alvorens deze naar de crypte werd gebracht.

Fabiola’s lichaam wordt geplaatst in het grafmonument van haar in 1993 overleden echtgenoot koning Boudewijn. Het publiek kan op gezette tijden in het jaar de grafkelder bezoeken.