Bekende Nederlanders bij eerbetoon Mandela

Diverse bekende Nederlanders doen zondag mee aan het nationaal eerbetoon aan Nelson Mandela op het Leidseplein in Amsterdam. Het gaat onder anderen om cabaretier Freek de Jonge, zangeres Angela Groothuizen en actrice Hadewych Minis.

Ook singer-songwriter Wende Snijders, schrijver Arthur Japin en muzikant Benjamin Herman zijn aanwezig, evenals het Cape Town Opera Choir en het jeugdensemble van Het Nationale Ballet. Het eerbetoon begint overdag in de Stadsschouwburg en gaat 's middags en 's avonds door in de Melkweg.

Tijdens de bijeenkomst kunnen bezoekers de begrafenisceremonie in Zuid-Afrika volgen op grote schermen. Sylvana Simons en radio dj Andrew Makkinga verzorgen de presentatie. Ook zullen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en Conny Braam (oud-voorzitter van Anti Apartheids Beweging Nederland) het woord voeren.

Gratis

De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Radiozender 3FM doet live verslag en 3voor12 (VPRO) zendt rechtstreeks uit op 101tv vanuit de Melkweg. De precieze aanvangstijd is nog niet bekend; die wordt afgestemd met het moment van de uitvaartplechtigheid van Mandela in Zuid-Afrika.

Vanaf het balkon van de Stadsschouwburg begroette Mandela de Nederlandse bevolking toen hij een bezoek aan ons land bracht in 1990. Dat is reden voor de Stadsschouwburg, de Melkweg en ZAM (platform voor Afrikaanse vernieuwing) een nationaal eerbetoon te houden.