Beatrix speldt Zilveren Anjers op

Prinses Beatrix kan dinsdagochtend in het Koninklijk Paleis in Amsterdam weer oefenen met het opspelden van versierselen. De prinses reikt daar namelijk de Zilveren Anjers uit, de jaarlijks onderscheiding van het door haar vader in 1950 ingestelde Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Het spelden is altijd weer een uitdaging, zo is bij eerdere gelegenheden gebleken. De stof van de kleding van de prijswinnaars geeft namelijk vaak niet mee. Prins Bernhard stelde de prijs in als teken van waardering voor mensen die zich 'vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland en in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk'.

In het Paleis worden de Zilveren Anjers dit keer uitgereikt aan Frans Wytema uit Zaandijk voor zijn inzet ten behoeve van het behoud en de restauratie van de Zaanse houtbouw en oude muziekinstrumenten. Hij redde onder meer historische panden van de sloop en liet deze restaureren. Amsterdammer Jos de Pont krijgt een onderscheiding voor zijn rol als 'moderne mecenas', zo maakte het Cultuurfonds bekend. De Pont is de initiator van twee musea: Museum de Pont in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. Caroline de Westenholz uit Den Haag ontvangt de Zilveren Anjer als drijvende kracht achter het Louis Couperus Museum. Zij verzorgt tentoonstellingen en houdt regelmatig lezingen. Bovendien biedt zij het museum onderdak.