Beatrix’ feest uitgesteld

Het dankfeest voor prinses Beatrix in Rotterdam wordt uitgesteld tot begin 2014. Het feest stond gepland voor 14 september, maar het Nationaal Comité Inhuldiging stelt dat uit vanwege het overlijden van prins Friso. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt.

Het comité vindt het "niet gepast een nationale en feestelijke dankbetuiging aan te bieden aan prinses Beatrix, zo kort na het overlijden van prins Friso''. Op korte termijn wordt een nieuwe datum voor het bedankfeest bekendgemaakt.

Het programma van de uitgestelde bedankbijeenkomst bestaat uit een zang-, dans- en waterspektakel in Rotterdam, op en rond de Maas bij de Erasmusbrug. 's Avonds is er in in Ahoy een muziek- en dansprogramma voor genodigen. De commissarissen van de Koning hebben in elke provincie 100 mensen voorgedragen om hierbij aanwezig te zijn. Ook zijn onder anderen mensen uitgenodigd die de afgelopen 33 jaar in contact zijn geweest met Beatrix tijdens haar ambtsperiode. De NOS zou twee uitzendingen wijden aan het dankfeest.

Best 24 stelt om dezelfde reden het themaweekeinde uit. Op 13, 14 en 15 september zijn nu gewone programma's te zien.

Best 24 haalt de Beatrixprogrammering volgend jaar weer van de plank als het bedankfeest in Rotterdam alsnog doorgaat. Dan is onder meer het portret te zien dat de schrijfster Hella Haasse in 1988 over de voormalige vorstin maakte. Ook een programma van Ad Langebent rond de troonsbestijging van Beatrix in 1980 wordt herhaald.