Bastiaan Ragas schuift ego opzij voor kroost

Bastiaan Ragas (42) heeft zich volledig overgegeven aan het ouderschap. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt de acteur en theaterproducent in het AD. "Ik heb het ook allemaal gedaan, angstvallig vastgehouden aan zuipavondjes. Maar het werkt niet: je wordt er doodmoe van."

"En je vrouw zit de volgende ochtend alleen met dat kleintje, 'hallo ladderkop, ik ben er ook nog'", vervolgt hij. "Al je eigen ego-dingen moet je opzij schuiven."

Bastiaan kreeg 12 jaar geleden een zoon, Sem, met zijn toenmalige vriendin Laura Vlasblom. Met zijn huidige vrouw Tooske heeft hij drie dochters: Leentje, Fien en Catoo. In de toneelvoorstelling Maar je krijgt er wel heel veel voor terug, die maandag in première gaat, keert Bastiaan terug naar de tijd dat hij net vader werd. "Ik voel me enorm gezegend dat ik kinderen heb mogen krijgen. Maar wat je weinig hoort, is dat het onwijs heftig kan zijn."

"Mijn vader was voor mij de rots in de branding en dat wil ik ook voor mijn kinderen zijn", zegt Bastiaan. "Zag ik mijn vader veel? Nee. Hij werkte veel vroeger. Pas toen ik een jaar of 18 was, kwam hij in zicht. Ik heb hem dat wel een keertje verweten. Dat is uitgesproken en klaar. Ik heb me wel altijd heel beschermd en geliefd gevoeld."