Badr: celstraf niet fataal voor carrière

Niet fataal voor zijn loopbaan als professioneel kickbokser. Zo beoordeelt Badr Hari het veroordelende vonnis van de rechtbank vrijdag. Van de opgelegde 1,5 jaar (waarvan een half jaar voorwaardelijk) zou Hari nog 4 maanden moeten uitzitten, de rest heeft hij al in voorarrest doorgebracht.

Vooralsnog is dat te overzien. Hari weet nog niet of hij in beroep gaat, aldus zijn advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf. Reden om in hoger beroep te gaan hebben zij op zichzelf wel: de raadslieden hadden in het gros van de zaken vrijspraak bepleit, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. Voordat ze een beslissing nemen, willen zij alle voors en tegens tegen elkaar afwegen.

Hari kwam vrijdag rechtstreeks uit de sportschool naar de rechtbank om de uitspraak aan te horen, gehuld in trainingspak. Toen het hoge woord eruit was, gaf hij geen krimp. In de volgepakte rechtszaal draaide hij zich onbewogen om naar zijn advocaten, voor overleg. Daarna spoedde hij zich terug naar de gym.

De straf kan nog veranderen in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie (OM), dat 4 jaar cel (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) had geëist, liet direct na afloop van de uitspraak weten dat het zich niet neerlegt bij het vonnis. Bij het hof zal justitie om een hogere straf vragen dan nu is opgelegd. Het OM vindt dat de strafverzwarende omstandigheden, zoals het afkopen of beïnvloeden van van slachtoffers en getuigen, niet genoeg doorklinken in de opgelegde celstraf.

De rechtbank heeft de 29-jarige kickbokskampioen schuldig bevonden aan vijf mishandelingen en het aanrijden van een voetgangster met zijn auto. De veelbesproken mishandeling van zakenman Koen Everink, die ernstig werd toegetakeld tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012, vormde het zwaartepunt van de hele zaak en is door de rechtbank bewezen verklaard. De medeverdachte in deze zaak, Ferhat Y., is door de rechtbank vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Hari moet ruim 20.000 euro schadevergoeding betalen aan slachtoffer Everink.

Voordat rechter Frank Wieland overging tot het voorlezen van het vonnis, zei hij dat hij het jammer vond dat hij niet meer met Hari had kunnen praten over de zaak; de vechtsporter heeft grotendeels gezwegen over de feiten. Hij beperkte zich tijdens het proces tot een bescheiden spijtbetuiging, in algemene termen. Wieland gaf Hari een motto voor de toekomst mee: ,,Een adelaar vangt geen vliegen.''