Argentinië klaagt over Top Gear

De Argentijnse ambassadeur in Londen is boos op de BBC. Dat meldt de Britse omroep zelf. De aanleiding is een auto met een aanstootgevende kentekenplaat in het programma Top Gear.

Vorige maand moesten de presentatoren en de crew van het autoprogramma door protesten halsoverkop stoppen met opnames in Argentinië. Die ontstonden nadat duidelijk werd dat het Top Gear-team een Porsche gebruikte met de kentekenplaat H982 FKL. Sommige mensen suggereerden dat dit een verwijzing was naar de Falkland-oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië in 1982.

De BBC en Top Gear-presentator Jeremy Clarkson houden vol dat dit toeval was en dat het absoluut niet de bedoeling was om de Argentijnen te beledigen. De ambassadeur van het land, Alicia Castro, neemt geen genoegen met deze uitleg. Volgens de vrouw was het gedrag van Clarkson in Argentinië 'BBC-onwaardig'.

BBC-topman Danny Cohen reageerde op de klachten door Castro een brief te sturen. "Ik wil nogmaals benadrukken dat wij sinds de terugkeer van het Top Gear-team niks hebben gezien of gelezen waaruit blijkt dat dit een bewuste actie was", schreef hij. De ambassadeur vindt dat een 'oppervlakkige' reactie die aantoont dat Cohen geen diepgravend onderzoek heeft verricht.

Castro zet ook haar vraagtekens bij een recent artikel van de hand van Clarkson in The Sunday Times. Daarin insinueerde de omstreden presentator dat er sprake was van een complot, gericht tegen de Top Gear-crew. De ambassadeur vermoedt verder dat de BBC het incident in de doofpot wil stoppen.

"Argentinië en de BBC hebben altijd goed samengewerkt, recent bijvoorbeeld bij het maken van de documentaires Walking Giants en Patagonia. De productieteams konden rekenen op de gastvrijheid en de volledige medewerking van het Argentijnse volk en de regering", aldus Castro in haar brief. "We hopen dat deze bloeiende samenwerking wordt voorgezet."

De BBC heeft de brief van de ambassadeur ontvangen en komt binnenkort met een reactie.