Antje Monteiro herkent zich in rol Mamma Mia!

Actrice Antje Monteiro mag deze zomer haar dochter Romy weggeven als zij gaat trouwen, zoals al eerder vermeld in Weekend. Ze herkent zich dan ook in haar hoofdrol in de nieuwe Nederlandse versie van Mamma Mia!.

'Romy vroeg het twee maanden geleden', vertelt Monteiro. 'Ik zat toen midden in de voorbereidingen voor de auditie voor Donna. Ik had elke dag de cd opstaan; ik ademde, sliep en droomde Donna. En die vraag ‘mama wil je me weggeven?’ staat ook letterlijk in het script. Dus ik dacht in eerste instantie eigenlijk dat ze me aan het testen was en wilde kijken of ik mijn tekst kende', vervolgt ze. Nadat de verwarring was geklaard, zei Antje direct ja.

De 49-jarige actrice heeft naar eigen zeggen nog nooit zo hard gewerkt om een rol in de wacht te slepen. Ze nam extra acteerlessen en won kledingadvies in om te overtuigen als de zelfstandige, alleenstaande moeder Donna: 'Als ik het niet was geworden, wilde ik mezelf niet kunnen verwijten dat ik er niet alles aan gedaan had. Het is dan trouwens wel extra leuk als het lukt'.

Monteiro noemt zichzelf de gedroomde Donna vanwege alle overeenkomsten tussen haar en het personage: 'Ik ben een alleenstaande moeder, mijn dochter gaat trouwen, ik ben een doener met een eigen bedrijf – Donna is heel herkenbaar. Ik ben net als zij een heel nuchtere working girl. En ik hou van de muziek: veel nummers van ABBA zing ik ook al in mijn soloshow'.

De liedjes van ABBA vormen de basis van de voorstelling. 'Als iets héél goed in elkaar zit, muzikaal en tekstueel, worden het evergreens. Dan blijven mensen ze kennen, zingen, koesteren. En iedereen kent ze nog: niet allen mensen die ABBA nog hebben meegemaakt, maar ook mijn nichtje van 12', vertelt Monteiro.

Bovendien heeft de musical een moraal die in deze tijd van #TimesUp en #MeToo ontzettend actueel is. 'Onder alle vrolijkheid is de voorstelling een heel mooi eerbetoon aan de sterke, zelfstandige vrouw. Zij heeft niemand nodig om het te redden in het leven. Ik weet uit ervaring hoe zwaar het is om in je eentje alles te moeten rooien met een klein kind. Net als Donna I’ve been in shit: een scheiding toen Romy nog jong was, datzelfde jaar overleed mijn vader. Dan is het een soort overlevingsmechanisme om te besluiten: ik doe het allemaal lekker zelf wel', aldus Antje.

Mamma Mia! is vanaf dit najaar te zien in het Beatrixtheater in Utrecht.