Sanne Vogel

Sanne Vogel laat borsten en eierstokken preventief verwijderen

Bij Sanne Vogel is een kankergen vastgesteld waardoor de actrice, regisseur en schrijfster haar borsten en eierstokken preventief gaat laten verwijderen. Dat vertelde Vogel in gesprek met Özcan Akyol in het interviewprogramma De Geknipte Gast, dat vrijdag werd uitgezonden.

“Toen ik dertien was stierf mijn tante aan borstkanker, net als mijn oma”, vertelde Vogel. “En alle zussen van mijn oma, op eentje na. En toen werd het duidelijk dat er een gen was in de familie, een kankergen, en dat er een kans was dat ik dat ook zou kunnen hebben.” Dat zorgde voor een soort “ongezonde druk”, vervolgde de regisseur en actrice, om alles te doen wat ze wilde. “Het was de angst dat je niet een volledig leven aan levensduur hebt om te kunnen doen wat je wil.”

Akyol vroeg Vogel daarop of ze heeft laten onderzoeken of ze het gen heeft. Dat heeft ze gedaan, antwoordde ze. “Ja, twee weken geleden heb ik de uitslag gekregen.” Als Akyol vraagt wat uit het onderzoek kwam, raakt Vogel emotioneel. “Ik wil hier helemaal niet over huilen want ik ben hier eigenlijk best oké mee, ook al is het kut. Maar ik heb het.”

Dankbaar

De actrice dacht naar eigen zeggen eerst: “ik ga het niet onderzoeken, want als je het niet onderzoekt dan word je elk jaar gecontroleerd in het ziekenhuis”, vertelde Vogel. Maar afgelopen zomer sprak ze een arts die haar vertelde dat als ze het wel heeft, ook een grote kans bestaat dat ze eierstokkanker heeft. “En het rare is dat ik toch die arts heel dankbaar ben dat ze dat tegen mij heeft gezegd. Borstkanker, dat wist ik wel echt goed, want daar is iedereen aan overleden, maar die eierstokkanker had ik een beetje links laten liggen.”

Oud worden

De actrice gaat nu “allemaal gesprekken aan”, legde ze aan Akyol uit. “Het komt er eigenlijk op neer dat ze preventief mijn borsten gaan verwijderen en eierstokken.” Maar “de angst” is volgens Vogel wel de vraag: “Hoe lang is de wachtlijst en gebeurt het daartussen?” Volgens Vogel zijn er namelijk “extreme wachttijden”. “Ik ga het binnenkort horen.” Met deze behandeling is de kans om ziek te worden “1 of 2 procent”. “Nu gaan we dit doen en ga ik gewoon heel oud worden, is mijn plan.”