Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid ‘suicidaal’ door Parkinson

Ernst Daniël Smid onderging in juli Deep Brain Stimulation (DBS), een operatie die – als alles goed gaat – moet zorgen dat een aantal symptomen van Parkinson onderdrukt worden. De operatie is dubbel en dwars geslaagd en dat is een zegen, want de operazanger zag het leven door alle symptomen van de slopende ziekte eigenlijk niet meer zitten, vertelt hij aan tijdschrift Margriet.

“Ik was suïcidaal”, zegt de 69-jarige zanger in gesprek met Linda Hakeboom, die door de diagnose borstkanker ook een zware periode heeft doorgemaakt. “Ik voelde me zo waardeloos en zag het leven echt niet meer zitten.” Het langzame achteruitgaan van zijn lichaam hakte erin, legt Ernst Daniël uit. “Eerst kun je niet meer typen, dan kun je ineens geen handtekening meer zetten. Als ik soep of tagliatelle at, kreeg ik geen hap naar binnen; het hing aan alle kanten aan mijn gezicht vanwege mijn schuddende handen.”

Eenzaam

Hij begon mensen te mijden en wilde zelfs geen visite meer over de vloer. “Zit je daar ineens alleen thuis op je flatje, vol zelfmedelijden. Ik heb drie lieve kinderen en zes kleinkinderen die me altijd verwennen, maar je hebt geen idee hoe eenzaam ik was.” Toen Ernst Daniël hoorde over de DBS-operatie twijfelde hij geen moment om onder het mes te gaan. “Slechter kon het niet worden.”

Herboren

De operatie slaagde, en hoe. De operazanger en presentator noemt 12 juli 2022 de dag dat hij herboren werd. “De ziekte is niet te genezen, maar deze operatie heeft me wel mijn leven teruggegeven. Ik kan weer normaal praten, zingen, fietsen, autorijden en ook redelijk schrijven en typen. Dat waren allemaal dingen die ik was kwijtgeraakt door mijn ziekte. Ik zie het echt alsof ik een tweede verjaardag heb gekregen; de eerste is op 6 mei 1953 en de tweede op 12 juli 2022.”

Beeld: Reni van Maren