Duncan Laurence

Duncan Laurence bevrijd van paniekaanvallen

Duncan Laurence heeft al maanden geen paniekaanvallen meer gehad, vertelt hij in de YouTube-serie Open Kaart van Robbert Rodenburg. De zanger vertelt in het gesprek dat hij tijdens zijn eerste paniekaanval twee jaar geleden dacht dat hij doodging.

“De eerste keer dat dat gebeurde was tijdens de alternatieve versie van het songfestival in 2020. (…) Iemand bij de regie had toen de fout gemaakt door vlak voordat ik opging te zeggen: 80 miljoen mensen kijken nu naar je”, vertelt Duncan. “En ik schoot echt volledig in de paniek.”

Het was de eerste paniekaanval die de songfestivalwinnaar ooit had. “Ik dacht dat ik dood ging, letterlijk. Zo’n angstaanval voelt echt zo. Ik had er nooit last van, maar sinds ik op dat moment getriggerd werd heb ik er een aantal gehad.”

Paniek

Door de coronacrisis kwam er noodgedwongen een einde aan alle plannen en optredens, maar de rust hielp hem bepaald niet. “Het was een lastige periode om het een plekje te geven omdat ik ook geen oefening had om eroverheen te komen. Ik kon niet door. Ik moest thuiszitten. We wisten niet wat er morgen zou gebeuren. Dat wekte alleen maar paniek op, want: hoe lang moet ik hier doorheen? Hoelang gaat het duren voordat ik weer naar buiten kan en weer kan optreden?”

‘Chill en oké’

Sinds december vorig jaar is Duncan ‘paniekaanvalvrij’ en “chill en oké”, dankzij oefeningen en tools. “Daar vertrouw ik nu op en daardoor is het er vaak niet meer. Je moet het ook niet ontkennen. Ontkennen maakt het alleen maar erger.”