Column Marcvanderlinden

Column Marc van der Linden – Oranje en alcohol

Op vakantie neemt men het vaak wat minder nauw met de hoeveelheid alcohol die men drinkt. Wie normaal gesproken alleen in het weekend een wijntje nuttigt, zal op vakantie misschien wat vaker een glaasje inschenken. Bekend is dat jongeren helemaal uit hun dak gaan tijdens vakanties en dan bij sluitingstijd de disco of het café uit rollen of zwalkend de buitenlucht ingaan. Of dat voor onze royals ook geldt, weet ik eerlijk gezegd niet. Onze koning, zo vertelde iemand me, wil graag tien à vijftien kilo afvallen deze vakantie. Hij wil weer gaan hardlopen met zijn lijfwachten. Ook hij had er coronakilo’s bijgekregen, denk ik. Want niet alleen is het nu vanaf zijn slaapvertrekken naar zijn werkkamer maximaal vijf minuten lopen, daarnaast was Máxima ineens haar favoriete koekjes gaan bakken. Een langdurig verblijf van Maria del Carmen Zorreguieta in Nederland, tijdens de eerste piek van de pandemie, had er voor gezorgd dat de moeder van de koningin het maken van diverse klassieke Argentijnse gerechten aan haar dochter én de koks van het paleis had geleerd. Een beetje schoonzoon schept dan twee keer op, natuurlijk.

Willem-Alexander werd vroeger ’Prins Pils’ genoemd, maar tegenwoordig kan men hem beter een wijnconnaisseur noemen. Als hij tijdens zijn vakantie inderdaad wat overtollige kilo’s wil kwijtraken, dan moet hij echter streng voor zichzelf zijn. Uit ervaring weet ik dat stoppen of matigen met het drinken van alcohol het makkelijkste deel van een afvalproces is. Nee zeggen wordt steeds gemakkelijker. Wat wel moeilijk is, althans, zo heb ik het ervaren, is lange tijd doorbrengen met mensen die wel gezellig doordrinken. Prinses Beatrix en prinses Margriet hebben misschien wel van het tegenovergestelde geprofiteerd. Het zal u ongetwijfeld zijn opgevallen dat zij minimaal één maatje hebben ingeleverd. Kwam dat wellicht ook door corona – doordat er nauwelijks ontvangsten waren of gasten kwamen?

Beatrix houdt van wijn, dat is algemeen bekend. Prinses Margriet drinkt, als ze wat neemt, meestal een oude jenever. Haar man, mr. Pieter van Vollenhoven, is een whiskydrinker. Clancy is zijn favoriete merk, zo favoriet zelfs dat hij er zijn hondje naar vernoemd heeft. Alcohol is ook bij de jongste generatie al ingeburgerd, zo vertelde de eigenaar van een restaurant in het Griekse Kranidi. Als de drie dochters van de koning alleen of met vriendinnen bij hem een hapje kwamen eten – dat schijnen ze geregeld te doen – kregen ze van hem altijd een shotje vóór of na de maaltijd. En die glaasjes gingen in één keer leeg. Ze zullen echter alle gevaren van alcohol kennen en ze hebben ouders die daar verstandig mee omgaan. Alcohol hoort bij onze koninklijke familie als een wimpel bij een vlag. Je hoeft hem zeker niet altijd uit te hangen, maar als je het doet, is het extra feestelijk. Qua alcoholgebruik was wijlen prins Bernhard een waar fenomeen. Hij begon zijn dag, dus als hij nog in bed lag, met een glas bier. Een lakei kwam dan zijn kamer binnen met een blad doodgeslagen, lauw bier. De rest van de dag bleef hij alcohol drinken. Witte wijn, champagne en whisky waren de dorstlessers. Koffie of thee alleen bij speciale gelegenheden en water dronk hij zelden. Ruim 110 jaar geleden, toen hij werd geboren, was water door onzuiverheden namelijk gevaarlijker dan een biertje…