Column Bartettekoven

Column Bart Ettekoven

En wéér is het Yvon Jaspers en de KRO gelukt om Nederland wekenlang in de ban te brengen van Boer Zoekt Vrouw. Een compliment aan de makers van dit programma, want 4 miljoen kijkers aan je weten te binden is allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Je vraagt je met dit soort kijkcijfers bijna af waarom ze niet twee seizoenen per jaar maken. Bij een commerciële omroep was het nooit meer van de buis gegaan. Gewoon het hele jaar door Boer Zoekt Vrouw, à la Utopia. Maar daar zit ’m nou net de kneep. Dit programma vergt zoveel voorbereiding, daar moet je de tijd voor nemen. Alleen al het casten en vinden van de juiste boeren ieder jaar moet een enorme klus zijn. Ieder seizoen een knappe boer vinden die óók nog vrijgezel is, ik geef het je te doen.

Met Boer Tom is dat dit jaar toch weer gelukt. Vrouwelijk Nederland hangt aan zijn lippen en al vanaf zijn eerste kennismakingsvideo is de bollenkweker uit Noord-Holland een bekende Nederlander. Tom koos uiteindelijk voor Rimke, maar liet Leonie toch met opgeheven hoofd vertrekken van zijn erf. Zal hij zelf hebben bedacht dat hij het Leonie eerst zelf wilde vertellen of was het iemand van de KRO die het hem influisterde? Het maakte hem in ieder geval nog sympathieker dan hij al was. Rimke heeft haar trofee dus te pakken, maar hoe zal het Hetty en Ada vergaan? Hun Geert maakt soms rare sprongen en welke kant gaat hij volgende week opspringen? Ik had wel soms medelijden met Boer Geert. Je zal toch bij de bakker en de slager maar worden nageroepen: ’Hé, geile Geert!’. Had de KRO die hand op de billen van Hetty niet uit de uitzending kunnen knippen? Die man heeft het al zo moeilijk. Ik heb het gevoel dat Yvon en haar team het juist wel grappig vinden en de vreemde eend in de bijt zorgt vast voor een paar honderdduizend kijkers extra iedere week. Vreemd is dat eigenlijk. Als hij aan haar billen zit, roep ik naar de televisie: ’Geert, doe dat nou niet, zet jezelf niet zo voor schut!’ Maar als hij het niet zou doen (of als ze het eruit hadden geknipt) was ik waarschijnlijk toch teleurgesteld geweest en had ik gezegd: ’He jammer, geile Geert is geile Geert niet meer.’

Enfin, volgende week zullen we weten of het Ada of Hetty is die het hart van onze Groningse boer heeft weten te veroveren. Als Geert écht zijn naam eer aan doet, laat hij beide dames gewoon blijven. Waarom niet? Gezellig met zijn drieën op de boerderie! Volgens mij is dat wat hij diep in zijn hart het liefst zou willen. Het zal vast niet mogen volgens de strenge regels van Yvon Jaspers, maar wat zou het een stunt zijn. En dan een reallifesoap op SBS over Geert en zijn twee vrouwen. Ik kijk!