Column Bartettekoven

Column Bart Ettekoven

Als topsporter heb je een beperkte houdbaarheid. De kans dat Sven Kramer en Ireen Wüst boven hun 40ste nog een gouden plak bij elkaar schaatsen, is heel klein. Maar dat je in ons land als nieuwslezeres van 45 jaar of ouder bij ieder functioneringsgesprek weer moet vrezen voor je baan is wel opmerkelijk. Keer op keer verliezen vertrouwde presentatrices, die net hun eerste rimpeltjes krijgen, hun baan bij televisie. Van de ene op de andere dag moeten zij vertrekken om plaats te maken voor een jongere dame die net komt kijken in omroepland.

Ik ben echt niet tegen verandering en begrijp ook dat je zo nu en dan moet vernieuwen, maar waarom zijn het altijd de vrouwen die plaats moeten maken voor een jonger exemplaar? Terwijl Hennie Stoel, Milika Peterzon en Margreet Spijker moesten vertrekken bij nieuwsprogramma’s, bleven Mart Smeets en Paul Witteman vrolijk doorbabbelen op televisie. Waarom werden zij niet te oud bevonden? Als er érgens weleens een frisse bezem doorheen gehaald mag worden, is het wel het stoffige Pauw en Witteman op de late avond! En om nou te zeggen dat verjonging ook altijd een verbetering is, nee. Voor de ervaren Milika Peterzon kwam Sandra Schuurhof in de plaats die overduidelijk nog nooit een autocue van dichtbij had gezien. De kijkers hadden het meteen door en Hart Van Nederland verloor honderdduizenden kijkers.

Nu gaan ze Margreet Spijker bij het RTL Nieuws vervangen voor Merel Westrik. Dat is zoiets als Ferry Doedens op de plek van Paul Witteman zetten. Officieel gaat het nooit om de leeftijd van de betrokken vrouwen, ’Het programma wordt anders van opzet’, is een veelgehoord excuus. Wat zou het een stunt zijn als de echtgenotes van de mannen in Hilversum die dit soort dingen beslissen de koffers van deze beste heren eens op de stoep zouden zetten. ’Sorry schat, maar ons huwelijk wordt vanaf morgen heel anders van opzet, toedeloe!’

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen