Hans Klok vindt het jammer dat hij gokreclame-deal kwijtraakt

Hans Klok, één van de gezichten van TOTO, voelt zich “machteloos” nu bekende Nederlanders niet langer te zien mogen zijn in gokreclames, vertelt hij aan het ANP. “Dat had ik nog wel een paar jaar willen doen, maar nu houdt het op.”

“We wisten al heel lang dit eraan kwam”, vertelt de 53-jarige illusionist. “Dus we weten dat het afloopt.” Hans snapt wel waarom de politiek deze beslissing heeft genomen en legt zich erbij neer. “Gokken is net als roken en alcohol. De jongere doelgroep moet zo min mogelijk gemotiveerd worden om het te doen, omdat het ook verslavend is.”

Maar dat hij hierdoor een grote inkomstenpost kwijtraakt vindt hij heel jammer, want hij was er graag nog een paar jaar mee doorgegaan. “Je bent een beetje machteloos. Ik kan er niets aan doen.” Gelukkig kan Hans op financieel gebied uit meerdere vaatjes tappen, want zijn overeenkomst met TOTO was bepaald niet zijn enige commerciële deal. “In mijn geval moet dat ook wel, omdat ik een kostbaar bedrijf heb met veel mensen in dienst.”

Wet kansspelen op afstand

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft de zogeheten ‘Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen’ aangepast, wat inhoudt dat “álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers”, niet meer in gokreclames te zien mogen zijn.

Weerwind had eerder al aangekondigd te willen regelen dat BN’ers niet meer in de reclames te zien zouden zijn. Vanaf 1 oktober vorig jaar kan er in ons land online legaal worden gegokt. Dat is geregeld via de Wet kansspelen op afstand. De bedoeling is dat mensen daardoor niet meer illegaal gaan gokken, aangezien spelers bij illegale aanbieders niet altijd goed beschermd worden.