Freek De Jonge

Freek de Jonge brengt eerbetoon aan Bram Vermeulen uit

Freek de Jonge brengt binnenkort een compilatie uit met opnames die hij heeft gemaakt van liedjes van zijn oude Neerlands Hoop-partner Bram Vermeulen. De Jonge maakte het nieuws vrijdag bekend, zestien jaar na het overlijden van Vermeulen.

De Jonge begon al in 2014 aan het project Bram zingt Freek. Het ging om een aantal onbekendere nummers van Vermeulen, maar er zaten ook klassiekers bij als De Wedstrijd, De Steen en Testament. De cabaretier wilde zelfs een tournee gaan maken met het repertoire van Vermeulen.

Maar door een aantal persoonlijke omstandigheden zag De Jonge hier toen toch van af. ‘Het ontbrak mij opeens aan de moed me te verantwoorden over mijn relatie tot Bram en de breuk van Neerlands Hoop’, zegt de komiek nu. Hij had onder meer in DWDD een onverkwikkelijk gesprek met Matthijs van Nieuwkerk over dit onderwerp.

De Jonge vond de opnames recent echter terug en besluit deze nu alsnog op Spotify uit te brengen. Het eerste lied, Mijn Vriend, publiceerde hij vrijdag op YouTube.

Bloed aan de paal

Het roemruchte duo maakte tussen 1967 en 1980 samen negen programma’s. In het begin oogstten zij veel succes, ook met hun actie Bloed aan de paal, als kritiek op de mensenrechtensituatie in Argentinië waar het WK voetbal in 1978 plaatsvond.

Maar eind jaren 70 groeide het tweetal uit elkaar en werden de kritieken steeds slechter. Dit leidde ertoe dat de mannen buiten het podium nauwelijks meer met elkaar communiceerden.