Anp 443631898

Tahmina Akefi en Peter R. de Vries wilden met boek relatie openbaren

Tahmina Akefi vertelt in het boek Mijn grote liefde, dat ze samen met Peter R. de Vries schreef, over haar relatie met de misdaadverslaggever. Met het boek wilden de twee naar buiten treden als koppel, vertelt de journaliste zaterdag in de AD-bijlage Mezza.

“Onze relatie was voor het grote publiek geheim, met dit boek wilden we naar buiten treden”, zegt de 39-jarige Akefi over het boek dat komende week verschijnt. “Ons verhaal, verteld door Peter en mij. De eerste vijf hoofdstukken hebben we samen geschreven, na de dood van Peter ben ik verdergegaan. Het is natuurlijk wrang dat ik het alleen moest afmaken.”

‘Ik wilde niet ‘de partner van’ zijn’

Akefi was degene die de relatie tussen haar en de misdaadverslaggever geheim wilde houden. “Ik wilde niet ‘de partner van’ zijn. Ik wilde niet dat mensen zouden zeggen dat ik een baan had gekregen door Peter. Ik heb veel van hem geleerd, maar wat ik heb bereikt, heb ik zelf gedaan.”

Kritiek

Volgens sommigen, waaronder collega-journalist Kees van der Spek, maakte Akefi de relatie tussen haar en De Vries groter dan deze echt was. Ook zou ze de relatie volgens nabestaanden te veel uitmelken, maar dat is volgens de geboren Afghaanse niet zo.

“Door Peter kan ik het naast me neerleggen. Die kritiek doet me niet zo veel. Ik ken de waarheid, het boek is een antwoord op alles”, aldus Akefi. “Gelukkig heb ik veel mensen om me heen die me steunen. Iemand raadde me aan om alleen dat op te schrijven wat ik kan bewijzen, dat advies heb ik opgevolgd. Niemand kan zeggen: ‘Dat klopt niet’, alles staat in de vele brieven en appjes die ik van Peter heb gekregen.”