Charo Walop Screenshot 2023 05 19 13.17.57

Charo is dé poetsqueen op social media: ‘Anderen wandelen, ik maak schoon’

Je huis schoonmaken: you love or hate it. Moet je net Charo (32) hebben. Zij maakt van elke poetsbeurt een feest. En ze is niet te beroerd om haar tips in onvervalst Rotterdams met ons te delen op TikTok, Instagram en Facebook.

Charo: “Dat mijn filmpjes zo succesvol zouden worden, zag ik niet aankomen. Ik was al blij geweest met duizend volgers. Zo ben ik ook begonnen, puur voor de lol. Het was coronatijd en ik was meer thuis dan anders. Normaal gesproken werk ik fulltime in de toeristenbranche, in de Rotterdamse haven, maar daar was toen niets te doen. Ik zat dus thuis… Zelf ben ik helemaal verslaafd aan die Clean with me-video’s. Daar kan ik uren naar kijken. Dus ik dacht: hoe leuk zou het zijn als ik nu eens mijn schoonmaaktips deel met de rest van Nederland? Ik begon aanvankelijk op YouTube. Maar dat liep niet. Vooral omdat mensen je daar echt moeten opzoeken. ‘Probeer TikTok eens’, zei mijn zusje. TikTok? Dat is toch met die dansjes? Daar zit mijn dochter ook op. Niks voor mij. Dacht ik. Toch ben ik filmpjes gaan posten onder de naam @Rotterdamse.poetsqueen. In één van de eerste video’s die ik plaatste, leg ik uit wat je kunt doen aan een stinkende wasmachine. Het antwoord is simpel, draai een warme was met een vaatwastablet en de stank is weg. Dat filmpje ging viral en leverde mij in één klap ontzettend veel volgers op. Sindsdien is het alleen maar gegroeid. Op TikTok heb ik 215.000 volgers, op Instagram 135.000 en op Facebook meer dan 30.000. Ik maak de filmpjes voor alle leeftijden, van tien- tot zeventig­jarigen. Je kunt wel zeggen dat Poetsqueen een behoorlijk uit de hand gelopen hobby is geworden.”

Beste vriendinnetje

“Grappig, want schoonmaken was nooit echt mijn ding. Oké, ik deed het wel, maar niet zo fanatiek als nu. Dat hoefde ook niet. Ik heb tot mijn 28ste samen met mijn dochter bij mijn ouders op de bovenverdieping gewoond. Chanelle Lee kreeg ik op mijn 21ste. Ze was zes maanden toen de relatie met haar vader stukliep. Vanaf die tijd stond ik er alleen voor. Ook financieel. Daarom werkte ik fulltime en zorgden mijn ouders overdag voor mijn dochter. Daar had ik het in het begin best moeilijk mee. Ik was bang dat ik geen goede band zou krijgen met haar. Gelukkig bleken die zorgen ongegrond. We zijn inmiddels tien jaar verder en zij is echt mijn beste vriendinnetje. We wonen sinds drie jaar niet meer bij mijn ouders. In eerste instantie trokken we in bij mijn vriend Alex en een jaar later kochten we samen dit dijkhuisje.”

Poetsmiep

“Alex en ik zijn nu vier jaar samen. Hij is eigenlijk degene die me heeft aangestoken met het poetsvirus. Hij was echt heel erg van het schoonmaken. Toen ik net met hem ging, lag er nergens ook maar één kruimeltje… Was ik aan het koken, dan stond hij achter me met een doekje om het aanrecht meteen schoon te vegen. Leek wel of hij smetvrees had. Dat was niet zo, hij was het alleen niet gewend om zijn huis met anderen te delen. Als je altijd alleen hebt gewoond en je deelt dan ineens je huis met een vrouw met een opgroeiend kind, dan is dat wel even een aardverschuiving. Ik weet nog goed dat mijn dochter rommel maakte en Alex het meteen opruimde. Ik heb toen tegen hem gezegd: ‘Prima dat je van schoon en netjes houdt, maar we moeten wel gewoon gezellig kunnen leven in dit huis. Schoonmaken is oké, maar je moet er niet in doorslaan.’ Kinderen zeggen later niet: ‘Wat was het toch schoon bij ons thuis.’ Maar ze zeggen wel: ‘Ik mocht thuis altijd knutselen en overal mee spelen.’ Daarom laat ik Chanelle Lee lekker haar ding doen. Opruimen doen we daarna wel weer. Als ze straks de deur uit is en ik niet meer struikel over lego of barbiepoppen, denk ik vast: was het nog maar zo. Dat zette Alex wel aan het denken. Hij nam mijn woorden ter harte en laat het sindsdien los. Niet helemaal natuurlijk, want diep van binnen blijft hij een poetsmiep.”

Timertruc

“En dat snap ik ook wel weer. Ik zit ook lekkerder op de bank als mijn huis schoon is, het fris ruikt en de vloer gedweild is. Daar kan ik oprecht van genieten. Precies dat gevoel probeer ik over te dragen aan anderen. En dat lukt aardig. Soms krijg ik reacties als: ‘Kijk mij nou zitten Chaar, met een bakkie pleur op de bank in een schoon huis. Heerlijk!’ Doen volgers mijn Rotterdamse accent na, al komen ze hier helemaal niet vandaan. Er zijn er ook bij die mij een berichtje sturen waarin ze vertellen dat ze helemaal geen puf hebben om te poetsen. Ook dat snap ik. Zelf heb ik ook niet altijd zin om aan de slag te gaan in huis. Toch probeer ik ook deze mensen te motiveren. Kijk, je moet het slim aanpakken. Sommigen laten de was bijvoorbeeld een week liggen en willen dan in één keer alles weg wassen en strijken. Maar dan ben je drie keer zo lang bezig. Het is veel handiger om dat soort klussen in stukjes op te delen. Beter elke dag iets doen. Met opruimen is het net zo. Als je alles te lang laat liggen, krijg je vanzelf een enorme puinzooi. En zie je door de bomen het bos niet meer. Ik geloof heilig in mijn timertruc. Het werkt heel simpel. Elke avond na het eten zet ik de timer op een half uurtje, een gezellig muziekje op en ga dan door het huis. Ruim rommel op, hang jassen aan de kapstok, gooi oud papier weg. Doe was in de machine en ruim in elk geval altijd het aanrecht op, zodat ik de volgende ochtend in een schone keuken kom. Dat half uurtje per dag scheelt zo veel. Ik kan mijn huishouden echt bijhouden in dat halve uurtje. Voor mij is schoonmaken pure ontspanning. De één gaat joggen, de ander wandelt of mediteert. Ik maak schoon.”

Wondermiddel

“Alle tips die ik laat zien in mijn video’s werken. Veel dingen probeer ik gewoon zelf uit. Laatst kreeg ik de vraag hoe je de gele aanslag op de voegen in de badkamer schoon krijgt. Ik heb toen een tijdje de voegen – althans een klein stukje – laten vergelen. Uiteraard tot grote ergernis van Alex, hahaha. Vervolgens ben ik er met van alles op los gegaan. Iemand tipte WC-eend. Nou, toen werden de voegen blauw. Uiteindelijk lukte het me de boel schoon te krijgen met een simpel middel als natuurazijn. Dat gebruik ik overigens ook voor het ontkalken van mijn wasmachine of als vervanger voor de wasverzachter. Omdat het beter is voor je kleding. Die wordt er echt zachter van. En je ruikt het helemaal niet. Azijn is echt een wondermiddel. Ik heb ook eens bewust een doucheraam helemaal laten verkalken. We konden er bijna niet meer doorheen kijken. Het heeft wel even geduurd voordat ik daar de juiste oplossing voor had gevonden. Niks werkte. Uiteindelijk kwam ik uit bij Power Paste van Scrub Daddy. Dit spulletje smeerde ik erop en het raam glansde weer als nieuw. Echt. Zo zijn er altijd wel weer schoonmaakvragen die ik uitzoek en oplos voor mijn volgers. Je moet wel weten waar je over praat, vind ik. Ik weet natuurlijk ook niet alles. Maar wel veel. Wat ik echt afraad, is schoonmaakmiddelen mixen. Ik heb geen scheikunde gestudeerd, maar zelfs ik weet dat dat gewoon gevaarlijk is. Waarom zou je ’t ook doen? Vanwege de lekkere geur? Die vervliegt na een half uurtje. Het vaakst gebruik ik gewoon schoonmaakazijn, gele Dasty – dat is mijn holy grail en werkt voor alles – en ik ben dol op The Pink Stuff.”

Geen stress

“Ondertussen heb ik al heel wat mensen blij gemaakt. Soms met een simpele tip, soms met wat meer hulp. Laatst had ik een alleenstaande moeder die niet goed wist waar ze beginnen moest. Ik heb haar toen foto’s laten sturen van elke kamer in haar huis. Samen hebben we toen gekeken hoe ze een en ander, stap voor stap, kon aanpakken. Ik adviseerde haar wel het rustig aan te doen. Schoonmaken moet geen stress geven. Toch stuurde ze me een week later al foto’s van een heel ander – meer opgeruimd en spic en span, schoon – huis. Ze was superblij. Kijk, daar doe ik het voor. Ik word blij als ik andere mensen gelukkig kan maken met mijn adviezen. Niet voor niets zeg ik altijd: ‘Vroeger was er de huishoudschool, nu hebbie Chaartje.’”

Schoonmaakimperium

“Mijn grote droom is ooit een schoonmaakbedrijf starten voor mensen die echt hulp nodig hebben. Wie weet dat ik dan met een team mensen iemand thuis kan adviseren. Al is dat nu nog niet aan de orde, hoor. Ik vind mijn eigen baan nog veel te leuk. Mijn collega’s zijn mijn beste vriendinnen, die wil ik niet kwijt. Poetsqueen zie ik vooralsnog echt als mijn tweede baan. Er gaat dagelijks heel wat tijd in zitten, elke avond wel twee tot drie uur. Maar omdat ik het zo leuk vind, kost het me nauwelijks energie én ik verdien er ook nog wat mee. Ik ben al heel wat leuke samenwerkingen aangegaan met bedrijven als Blokker, Bol.com en Wibra. Overigens prijs ik alleen maar schoonmaakmiddelen en -snufjes aan waar ik zelf in geloof. Daarom test ik alles eerst. Ik bouw mijn imperium langzaam uit. Via mijn website verkoop ik beloningskaarten voor kinderen, handige checklists, poetsplanners en echte Poetsqueenschorten. Ook wil ik binnenkort een podcast opnemen.”

Gewoon mezelf

“Veel mensen moeten lachen om mijn Rotterdamse tongval. ‘Het is net alsof we naar een typetje van Richard Groenendijk zitten te kijken’, hoor ik vaak. Tja, ik ben echt gewoon mezelf. Praat in een rap tempo en probeer er af en toe wat humor in te gooien. What you see is what you get.
Omdat het nu goed gaat met me, heb ik mijn ouders een tijdje terug een auto cadeau gegeven. Als bedankje. Zij hebben jarenlang zoveel voor mij gedaan, ik wilde iets terugdoen. Sowieso sta ik voor ze klaar. Altijd. Mijn moeder heeft een paar weken geleden een beroerte gehad en zit nu tijdelijk in een revalidatiecentrum. Gelukkig gaat ze nog elke dag vooruit. Hopelijk knapt ze helemaal op. Ik ga nu elke dag even naar haar toe. Vandaar dat mijn huishouden er de laatste tijd een klein beetje bij in is geschoten. Dat is niet erg. Dat haal ik wel weer in.”

Tekst: Jolanda Hofland
Foto: Ruud Hoornstra
Visagie: Tirzah Waasdorp

Dit artikel is afkomstig van Vriendin. Meer van dit soort mooie verhalen lezen? Ga naar Vriendin.nl