Lage Vuursche maakt zich op voor begrafenis

Lage Vuursche maakt zich vrijdagochtend langzaamaan op voor de begrafenis van prins Friso. Het stoffelijk overschot van de prins is vrijdagmorgen van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag overgebracht naar Lage Vuursche. In het plaatsje is vrijdagmiddag in de Stulpkerk naast kasteel Drakensteyn de uitvaartdienst en aansluitend de begrafenis op het kerkhof.

In de vroege ochtend was er in het dorp nog sprake van betrekkelijke rust. Bij de ingang van de kerk, waar de begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden, zijn rouwkransen en boeketten bloemen neergelegd. Voorbereidingen voor een, niet rechtstreeks uitgezonden, verslag op tv werden getroffen. De begraafplaats wordt aan het zicht onttrokken door hekken en coniferen. Er was vrijdagochtend nog weinig publiek op de been. Wel zijn politie en marechaussee aanwezig rondom de kerk en elders in het dorp. Tegen 8.30 uur werden de eerste voorbereidingen getroffen voor een afsluiting van de wegen.

Het kabinet komt vrijdag voor het eerst sinds 12 juli weer gezamenlijk bijeen. De eerste ministerraad na het reces van de bewindslieden heeft in verband met de uitvaart van prins Friso een versoberd karakter. Zo geeft premier Mark Rutte anders dan normaal na afloop van de raad geen persconferentie. Een geplande informele bijeenkomst van de ministers op vrijdagavond is ook afgelast.

De uitvaart heeft een strikt besloten karakter. Voor de dienst in de hervormde Stulpkerk onder leiding van ds. Carel ter Linden en de aansluitende begrafenis zijn alleen familie en vrienden uitgenodigd.

De prins overleed maandag op 44-jarige leeftijd aan complicaties ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.