Ga naar de inhoud
Placeholder

EBU bestraft Russische songfestivaljury

De Europese Omroep Organisatie (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft gereageerd op de controverse rond de Russische vakjury. Die liet eerder vandaag een filmpje uitlekken van het optreden van Douwe Bob.

De EBU heeft de score van het jurylid dat de beelden online zette ongeldig verklaard. Ook heeft de Russische omroep RTR excuses gemaakt aan de AVROTROS en de Armeense omroep AMPTV. Het optreden van de Armeense kandidaat is namelijk ook kort te zien. De Russen mogen voor de finale van zaterdag wel een nieuw jurylid aanwijzen.

Het lekken van beelden van optredens van het Songfestival is streng verboden. Kort nadat het filmpje online stond liet de EBU al weten de zaak te onderzoeken. Behalve een televisie met daarop het optreden komen ook het scoreformulier en een aantal mensen rondom een tafel in beeld.

De generale repetitie, die maandagavond is beoordeeld door vakjury's, werd beveiligd via satelliet uitgezonden voor alleen de jury's, die op basis hiervan hun punten geven. Tijdens de live-uitzending dinsdagavond brengen de tv-kijkers hun stem uit.