Placeholder

Jan Tuijp met auto over de kop

BZN-oprichter en -gitarist Jan Tuijp had in Namibië een ernstig auto-ongeluk. Samen met zijn vrouw Mary genoot hij van een heerlijke vakantie toen het helemaal verkeerd ging, de auto van de weg raakte en over de kop sloeg.

‘We waren nog 15 km verwijderd van onze lodge in de buurt van Twijfelfontein, toen ik met een snelheid van zo’n 75 km per uur op een gravelweg plotseling naar rechts getrokken werd, waarop ik het stuur naar links draaide. Later bleek de rechter voorband lek en plat te zijn. De auto begon toen over het droge gravel naar de rechterkant weg te slippen. Toen we de kleine verhoging aan de zijkant van de weg raakten rolde de auto 1,5 keer over de kop en bleven we na een paar harde klappen volkomen gedesoriënteerd ondersteboven in de gordels hangen. Een moment dat we nooit meer zullen vergeten. Er druppelde vloeistof naar binnen, en we waren bang dat de auto in brand zou vliegen,’ zo meldt Jan Tuijp op zijn website over het ernstige ongeluk dat hem gebeurde in Namibië.

'We maakten de gordels los en ploften met onze hoofden op de grond. Nadat we ons vergewist hadden dat we wonderwel nog heel waren en elkaar moed inspraken, probeerden we uit de benauwde ruimte te komen. De elektrische ramen aan mijn kant zaten vast en de deur aan Mary’s kant kon niet meer open. Met al m’n kracht probeerde ik de ruit aan Mary’s kant er uit de schoppen maar dat lukte niet. Uiteindelijk konden we na een paar minuten die uren leken, de deur aan mijn kant open frommelen en opgelucht naar buiten kruipen.

Omdat we bang waren voor brand haalden we hyperventilerend van de schrik eerst zo snel mogelijk al onze waardevolle spullen en documenten uit de auto. Na zo’n 5 minuten naderden vanuit de verte een paar leden van een inheemse stam die daar met een kleine familie in een lemen hutje woonde. Ze hadden de crash gehoord. Met hen ben ik naar hun hutje terug gelopen en met de zwakke telefoonverbinding die daar was konden we de mensen van de lodge 15 km verderop waarschuwen. Het duurde al met al wel een uur voor er iemand kwam.'

De dag daarop kon het Volendamse echtpaar in een nieuwe auto de reis voortzetten.