×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Het leven van Sandra Reemer in beeld

06.06.2017 -

Sandra Reemer was al decennialang een bekende naam in de Nederlandse showbizz. Als zangeres, als presentatrice en als persoonlijkheid. Vandaag is ze op 66-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dit is een overzicht van Sandra haar bijzondere leven.


Barbara Alexandra Reemer werd op 17 oktober 1950 geboren in Bandung, Indonesië. Haar ouders waren Frans en Nel Reemer. Haar grootouders waren Nederlands, Chinees en Javaans. 

Na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië moesten alle Nederlanders het land uit en zo kwam Sandra in 1958 in St. Michielsgestel, Brabant terecht. Toen ging ze nog door het leven als Xandra, maar volgens de zusters op school was dit een 'duivelse voorletter'. Zo werd ze Sandra. 

Toen Sandra tien was kreeg ze van haar vader een zelfgemaakte gitaar. Ze begon met talentenjachten en bracht op haar elfde al haar eerste plaatje uit. 

Sandra is onder andere bekend geworden door haar deelnames aan het Eurovisiesongfestival. In 1972, 1976 en 1979 stond ze voor Nederland op de bühne bij het liedjesfestijn. De eerste keer, in 1972, samen met Andres (Dries Holten). Ze vertolkten het lied Als Het Om De Liefde Gaat. Ze eindigden in Edinbrugh op de vierde plek. 

In 1976 deed ze het alleen. Met The Party's Over deed ze het Songfestival in Nederland aan. Ze eindigde met dit nummer op de negende plek. In de Nederlandse Top 40 was dit haar grootste hit. 

Drie jaar later deed Sandra, deze keer onder haar echte naam Xandra, mee in Israël. Boland en Boland componeerden het lied Colorado. Dit nummer werd in zeven landen een top 5-hit. In de Scandinavische landen was de zangeres vooral populair. Met Colorado eindigde ze op de vijfde plek bij het liedjesfestijn. 

Samen met Dries van Holten bleef Sandra nog lang optreden, maar Dries verbrak de samenwerking in 1975 en vormde een nieuw duo. Sandra stond er alleen voor. In 1977 was ze nog kort onderdeel van Veronica Unlimited, speciaal bij elkaar gebracht voor het 12,5-jarig bestaan van de Veronice Top 40. 

In de jaren 80 werd het voor de zangeres moeilijker op muziekgebied. Haar singles flopten en dat was het punt dat ze zich meer ging focussen op televisie. In 1984 presenteerde ze De Show Van De Maand. Ze mocht zelf bepalen welke gasten er werden uitgenodigd. Daarna liet Joop van den Ende haar Sterrenslag presenteren. 

In 1986 werd Sandra de assistente van Jos Brink bij het programma Wedden, Dat...?. Daar komt haar bekende naam kroepoekje vandaan, zoals Jos haar ooit liefkozend aansprak. 

In 1987 vond ze het weer tijd voor muziek en bracht Sandra het album Best Of My love uit. Ze zong daarop allerlei covers. Kort daarna volgden andere albums. Ze scoorde top 40-hits met de nummers All Out Of Love en La Colegiala.

Toch bleef ze ook betrokken bij de televisie. Sandra presenteerde in 1988 bij de NCRV het programma Showmasters. 

Daarna maakte ze een overstap naar RTL4. Daar presenteerde ze meerdere programma's, zoals De Betere Sekse en De Zaterdagavondshow. 

In de jaren 90 ging Sandra op een heel andere tour. In 1996 was daar ineens een Nederlanstalig album, Natuurlijk. Ondanks de lovende recensies flopte het album. Maar van 2000 tot 2005 gooide ze het weer over een andere boeg. Samen met Marga Bult en Sjoukje Smit vormde ze The Dutch Divas. Hun grootste hit werd From New York To L.A. 

Ook op het gebied van liefdadigheid zette Sandra zich in. In 2008 richtte ze het Sandra Reemer Foundation op. Hiermee ondersteunde ze kinderen in ontwikkelingslanden om scholing te krijgen. In 2013 moest ze met de foundation stoppen. Toch heeft ze meer dan 500 kinderen in meerdere landen kunnen helpen. 

Dit jaar was Sandra nog te zien in de serie Gouden Jaren: Indonesië, waarin ze samen met onder anderen Ben Cramer naar haar land van afkomst trok om te zien hoe hun leeftijdsgenoten daar leven. 

In maart dit jaar werd bekend dat Sandra lijdt aan borstkanker. Op 6 juni is ze overleden aan de ziekte. 

Foto: YouTube

Reacties