×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Bob Dylan haalt Nobelprijs niet op

17.11.2016 -

Bob Dylan komt zijn Nobelprijs voor Literatuur niet persoonlijk in ontvangst nemen. De 75-jarige tekstschrijver en zanger heeft de Zweedse Academie, die de prijs uitlooft, laten weten dat hij vanwege 'verplichtingen die hij eerder is aangegaan' niet naar Stockholm kan komen op 10 december.


'Hij benadrukte opnieuw dat hij zich zeer vereerd voelt en zou willen dat hij de prijs persoonlijk kon aannemen', maakte de Academie woensdag bekend.

Het is vaker voorgekomen dat laureaten hun prijs niet zelf in ontvangst namen. Zo liet de Britse winnares Doris Lessing wegens rugklachten verstek gaan in 2007. Ook Harold Pinter, de winnaar in 2005, miste de uitreiking door gezondheidsproblemen. Elfriede Jelinek, die het jaar daarvoor won, stuurde een videoboodschap naar Stockholm. Omdat ze aan angststoornissen lijdt, mijdt ze dit soort grote bijeenkomsten.

Van Dylan was het al zeer de vraag of hij zou komen. Het duurde sowieso al twee weken voordat hij überhaupt een reactie gaf op de Nobelprijs, tot ergernis van sommige leden van de Academie. De Zweedse schrijver Per Wästberg, een van die leden, vond het maar onbeschoft dat de Amerikaan zo lang niets van zich liet horen. 'Hij lijkt een mopperige en weerbarstige man', zei hij.

Foto: BuzzE

Reacties