×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jamala mag zich Volkskunstenares noemen

17.05.2016 -

De Oekraïense winnares van het Eurovisiesongfestival, Susana Jamaladinova met de artiestennaam Jamala, is door president Petro Porosjenko uitgeroepen tot Volkskunstenares van Oekraïne. Porosjenko liet maandagavond verheugd weten dat Jamala met haar lied '1944' de kwestie van de Krim weer op de voorpagina's heeft weten te krijgen.


Het lied van Jamala gaat over de deportatie van de circa 200.000 Krim-Tataren door het schrikbewind van de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie, Josef Stalin (1878-1953). De Krim-Tataren zijn een aan Turken verwante bevolkingsgroep op het schiereiland de Krim. Op 18 mei 1944 begon de bloedige deportatie van deze bevolkingsgroep.

Het cultureel Russische schiereiland de Krim werd in de jaren vijftig tijdens de Sovjet-Unie bij de Oekraïense Sovjet-Republiek gevoegd. Na de val van Sovjet-Unie konden veel Tataren terug naar de Krim in overeenstemming met de Oekraïense autoriteiten. Rusland lijfde in 2014 het schiereiland weer in, nadat er in Kiev in februari van dat jaar een omstreden machtswisseling was geweest. Kiev eist de Krim terug.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties