×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Madeleine Lebeau (92) overleden

Laatste acteur uit film Casablanca die nog leefde

15.05.2016 -

De laatste nog levende acteur die in de beroemde Amerikaanse film Casablanca uit 1942 speelde, de Franse actrice Madeleine Lebeau, is op 92-jarige leeftijd overleden. Haar familie heeft dat dit weekeinde bekendgemaakt.


Lebeau overleed op 1 mei in de Spaanse badplaats Estepona. Ze was getrouwd met de Franse acteur Marcel Dalio (1899-1983), toen Duitsland in 1940 Frankrijk binnenviel. Het echtpaar vluchtte en kwam in Hollywood terecht. Lebeau kreeg daar in de film Casablanca van Michael Curtiz de rol van de Franse vluchtelinge Yvonne en ex van cafébaas Rick, vertolkt door hoofdrolspeler Humphrey Bogart (1899-1957).

De film over een café (Rick's Café) in het nog door het pro-Duitse Franse Vichy-regime beheerste Marokko, ging in november 1942 in première. Lebeau barst in een bekende scène uit in het Franse volkslied, La Marseillaise. Ze speelde in nog twee Amerikaanse films voor ze na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Europa. Ze speelde voornamelijk in Frankrijk in nog zeker twintig andere films, inclusief Une Parisienne (1957) en '8,5' (1963).

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties