Jeroen mag auto weggeven

De makers van de politieserie Smeris mogen een Mercedes weggeven om stemmen te winnen voor de Televizierring. Dat heeft Jeroen de Goeij, chef redactie Televizier, donderdag laten weten. De juristen van de omroep hebben zich urenlang over de kwestie gebogen, maar vonden in de reglementen geen redenen om de ludieke actie te verbieden.

Acteur Jeroen van Koningsbrugge liet donderdag weten zijn auto te verloten onder fans die hun stem uitbrengen op zijn serie Smeris. Wie via Twitter aantoont op de reeks gestemd te hebben, maakt kans op het zilverkleurige voertuig dat ook in de serie te zien is geweest. De acteur wil de prijs weggeven tijdens de live-uitzending van de Televizierring.

Een woordvoerder van de AVROTROS stelt het ''een creatief idee'' te vinden. ''En het is natuurlijk hartstikke leuk voor de fans dat zij de auto uit hun favoriete serie kunnen winnen.” De omroep kan niet zeggen of de reglementen voor dit soort lobby-initiatieven in de toekomst worden aangepast. "We concentreren ons nu op de verkiezing. Over dit soort vragen gaan we ons later buigen.”

Wie kans wil maken op de auto moet een screenshot van zijn of haar stem op Twitter plaatsen, met de tekst 'Mijn stem op #Smeris is een Mercedes waard!'. Mocht Smeris de shortlist niet halen, dan wordt de gelukkige nieuwe eigenaar eerder bekendgemaakt. De eerste stemronde voor de Televizierring eindigt op maandag 29 september. De drie programma's met de meeste stemmen krijgen een nominatie. Op deze drie titels kan daarna ook weer worden gestemd.