Schermafbeelding 2021 02 19 Om 16.04.37

Je koelkast gebruiken als een professional

We zijn alweer even het nieuwe jaar in en de goede voornemens beginnen langzaamaan in de vergetelheid te raken. Dat betekent dat de koelkast naast alle gezonde shakes en bakjes ook weer volstroomt met andere lekkernijen. Maar hoe kun je al het eten het beste opbergen in de koelkast? En hoe pakken onze BN’ers dit aan?

Waar leg je wat in de koelkast?

Groente onderin en drinken in de deur en vleeswaren in het midden, dit is in de basis de slimste opstelling. En dat komt doordat de temperatuur in de koelkast niet elke plek hetzelfde is.De temperatuur bovenin de koelkast ligt het hoogste, dat betekent dat je hier het best je voedsel kunt bewaren dat niet gekookt hoeft te worden, bijvoorbeeld je vleeswaren of restjes van het eten van de avond ervoor. In het midden van je koelkast ligt de temperatuur al iets lager, wat perfect geschikt is voor het bewaren zuivelproducten. Kaas, desserts en pakken melk kun je daar prima kwijt. Onderin de koelkast ligt de temperatuur het laagst. Alles wat snel bederfelijk is kun je daar het best bewaren. Niet gek is het dan ook dat de groentela onderop in de koelkast zit. Op de onderste planken kun je filet americain, vis en rauw vlees bewaren.

Handig ook is dat groente en fruit dan ook makkelijk te pakken is door kinderen die iets lekkers zoeken, zoals in huize Chantal Janzen het geval is.

De juiste temperatuur en de invloed van een lege of volle koelkast

Wist je dat de helft van de Nederlanders de koelkast op een onjuiste temperatuur heeft afgesteld? Daarmee loop je de kans dat de inhoud sneller bederft, en je dus last-minute de deur uit moet voor een snelle vette hap of calorierijke takeaway. We vroegen het de koelkast-experts van BCC, en zij vertelden dat je koelkast op 4 graden afgesteld moet staan om je producten optimaal te bewaren. En hoewel sommigen beweren dat het volproppen van je koelkast slecht is voor de houdbaarheid, is dit juist niet het geval. Sylvia Witteman doet het dus helemaal goed! 

Kook wat vaker zelf

Merk je dat je vaak terugvalt op kant-en-klaar producten? Let hiermee op! Deze zitten namelijk boordevol zout en bevatten doorgaans weinig groenten, vezels en verzadigd vet. Als je gezonder wilt leven is het daarom verstandig om wat vaker zelf te koken. Gebruik hiervoor verse producten en kruiden. Dit geeft extra smaak aan je maaltijd. Het is niet alleen lekker, maar ook verrassend makkelijk. Thuis koken kan ook heel leuk zijn, maar dan moet je wel je koelkast goed organiseren, laat ook Pip Pellens zien:

Plak een kreet op de koelkast

Wil je jezelf blijven herinneren aan de goede voornemens, waarmee je het jaar begonnen bent? Plak een of meer inspirerende quotes op je koelkast. Voor elke dag een nieuwe reminder! Zo slaag je dit jaar erin om dit jaar wél vol te houden. Al is deze tactiek van Igmar Felicia ook érg effectief!