Buma Awards Uitgereikt In Hilversum

Jaap Reesema: ‘Beste Zangers past helemaal in mijn straatje’

Jaap Reesema is vanaf donderdag een van de zeven deelnemers aan het jubileumseizoen van Beste Zangers. De 37-jarige zanger, die ook al eens te zien was in de Vlaamse variant Liefde voor Muziek, heeft ervan genoten, vertelt hij aan het ANP.

“Het is simpel. Ik vind het een tof programma, hou van alle genres én kan nummers schrijven en herschrijven. Het past dus helemaal in mijn straatje”, zegt Reesema over zijn deelname. Samen met Claudia de Breij, Nielson, Ferdi Bolland, Sarita Lorena, Blanks en Roxeanne Hazes reisde hij eerder dit jaar naar het Spaanse Sevilla voor de opnames van het programma.

Gevraagd naar de mooie momenten die hem zeker bijblijven, noemt Reesema direct die keer dat De Breij voor hem zong. “Claudia de Breij heeft voor mij een heel mooi liedje gezongen. Heel persoonlijk ook. Teksten doen mij meestal minder dan melodie dus ik had niet verwacht dat Claudia, die ook natuurlijk ook een prachtige stem heeft, mij het meest zou raken met een prachtige tekst die ook nog eens heel persoonlijk was. Maar het gebeurde meteen. Of het een hit wordt weet ik niet, misschien is het daar te persoonlijk voor”, zegt de zanger.

Jan Smit

Hoewel het de eerste keer is dat Reesema in Beste Zangers te zien is, was hij dankzij zijn gastdeelname aan de Vlaamse variant, Liefde voor Muziek, wel al bekend met het format. Toch ziet de Nederlander wel verschillen, vertelt hij. “In België is het meer een reality-programma, daar spelen gesprekken buiten de optredens om bijvoorbeeld een grotere rol. Er is ook geen presentator, terwijl ik de rol van Jan Smit in Beste Zangers een meerwaarde vind voor de sfeer. Hij doet dat echt supergoed.”

Het optreden in Liefde voor Muziek leverde Reesema uiteindelijk behalve een nummer 1-hit in België, ook het juiste moment op om weer vaker in het Nederlands te gaan zingen, vertelt hij. “Ik heb altijd gezegd dat ik het liefst Nederlandstalig wilde zingen, maar kon daar lange tijd mijn weg niet in vinden. Toen we met Kom Maar Dichterbij in België op 1 kwamen, dacht ik wel: dit is mijn kans, die moet ik pakken”, blikt Reesema terug.

Waardering

Samen met de Vlaamse zangeres Pommelien Thijs nam de zanger, dit keer onder zijn eigen naam, daarna het door hemzelf geschreven nummer Nu Wij Niet Meer Praten op. Het werd ook een nummer 1-hit. In Vlaanderen, maar nu ook in Nederland. Inmiddels is Reesema met Alles Komt Goed nóg een hit verder en zou hij graag een paar wat grotere, eigen shows willen doen. “In België, maar vooral ook hier in Nederland. Nederland is mijn land. Het is leuk als je daar ook je waardering krijgt.”