Peter R. De Vries

Verdachte moord Peter R. de Vries blijft vastzitten

Kamil E., verdachte van de moord op Peter R. de Vries verscheen vandaag voor de rechtbank. De advocaten van de verdachte hadden gevraagd hem vrij te laten, maar de rechtbank heeft anders beslist. Kamil E. blijft voorlopig nog in de cel. De rechtbank ziet voldoende redenen om hem in ieder geval vast te houden tot de volgende zitting, begin maart 2022.

Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Al snel kwamen de huidige verdachten in beeld van de politie, maar Kamil E. ontkent in alle toonaarden. Hij zegt dat hij op en neer naar Amsterdam is gereden op de dag dat de moord werd gepleegd, maar dat hij daar geen weet van had. Daarnaast is hij een week eerder op camerabeelden al te zien op een mogelijke voorverkenning in Amsterdam, maar ook dat klopt niet, zegt hij.

Verdachte moord Peter R. de Vries

Volgens E. was hij op dat moment bij zijn moeder en is dat wat er te zien is op de camerabeelden. De beveiligingscamera stond in de woonkamer van zijn moeder, maar deze beelden zijn gewist bij inbeslagname van de SD-kaart door de politie. De advocaten zeggen dat dit is omdat er ook agenten gefilmd waren die bij de moeder een huiszoeking uitvoerden. De verdediging is hier verbolgen over.

Delano G. niet in rechtbank vandaag

De verdachte schutter in de zaak is Delano G.. Hij liet vandaag verstek gaan in de rechtbank. Zijn advocaten hebben niet gevraagd om hem vrij te laten. De rechtbank is van plan de zaak in juni inhoudelijk te behandelen.

Op 15 juli overleed Peter R. de Vries aan de verwondingen. In de rechtbank werd vandaag gezegd dat het er “alle schijn van heeft” dat de moord te maken heeft met het werk van Peter. Hij stond voor zijn dood Nabil B bij, kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond de hoofdverdachte Ridouan Taghi. Rondom deze zaak werden in 2018 en 2019 de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor “ingeslagen als een bom”.

Bron: ANP